Društvo

Pred pravoslavnim hrišćanima četrnaestodnevni Uspenski post

Pred pravoslavnim hrišćanima je četrnaestodnevni Uspenski post – ustanovljen u čast presvete Bogomajke.

Od četiri višednevna posta ovaj post koji nazivaju i Gospojinski ili Bogoridičin jeste najstroži nakon Časnog posta.

Strogoća ne podrazumijeva kažnjavanje, nego uzdržavanje od tjelesnih i duševnih strasti uz molitve.

Zbog neprocjenjive uloge Bogomajke u istoriji čovječanstva kod hrišćana je oduvijek bila mnogo poštovana. Crkva joj je, prije 852 godine, podarila post. Post u čast presvete Vladičice mnogo je mlađi od praznika Uspenja presvete Bogomajke – Velikoj Gospojini.

Crkva poučava vjernike da su pravila posta stroga, jer potiče od monaškog opštežića. Posti se “na vodi”, osim subote i nedjelje kada je dozvoljeno ulje i vino. Savjetuju da o svim nedoumicama treba razgovarati s parohijskim sveštenicima. Svakako, ne treba zaboraviti da je post uzdržavanje i samoprevazilaženje sopstvenih strasti.

U nedjelju, šestog dana Gospojinskog posta, praznuje se Preobraženje Gospodnje kada je jedino dozvoljeno da se jede riba. Na ovaj praznik služi se obred osveštanja grožđa. Praznuje se sedam dana, s pjesmama posvećenim ovom jevanđeljskom događaju kada se Hristos preobrazio pokazavši svoju Božansku silu i slavu.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!