Društvo

Uočen porast bračne neplodnosti

Ginekolog-akušer Doma zdravlja Doboj Jadranka Đuranović Miličić upozorava da je na području ove lokalne zajednice uočen porast bračne neplodnosti koja nije u vezi sa životnom dobi.

Miličićeva je rekla Srni da ne raspolaže tačnom evidencijom o broju parova sa problemom steriliteta, ali da svi oni prolaze kroz primarni nivo zdravstvene zaštite, koji je prvi korak u rješavanju probleme neplodnosti.

Loading...

“Osim zdravstvenih pregleda koji se vrše na nivou Doma zdravlja, pružamo i savjetodavnu funkciju kome će se takvi parovi dalje obratiti”, istakla je Miličićeva prije početka predavanja o temi “Šta je sterilitet? Šta je infertilitet? Kad i od koga zatražiti pomoć?”.

Ona je navela da su mladi bračni parovi u posljednje vrijeme sve više informisani o problemu neplodnosti, ali da se ne vodi previše računa o uzrocima koji dovode do steriliteta.

“Evidentan je porast polno prenosivih bolesti koje utiču na bračni sterilitet, kao i drugih faktora koji se uočavaju tokom pripreme parova za vantjelesnu oplodnju”, rekla je Miličićeva.

Ona ocjenjuje da bi bilo poželjno da omladina prije stupanja u seksualne odnose potraži savjet o prevenciji prenosivih polnih bolesti, da bi se isključio taj, jedan od vodećih uzroka steriliteta, kao i o primjeni drugih savremenih metoda da bi se izbjegli abortusi, koji takođe ugražavaju reproduktivno zdravlje.

“Činjenica je i da muški partner mora da učestvuje u utvrđivanju uzroka neplodnosti, što je kod nas bio problem u ranijem periodu”, navela je Miličićeva.

Ona kaže da je u praksi primijetila da ljudi sve slobodnije pričaju o bračnoj neplodnosti, s obzirom na to da je sve veći broj mladih sa tim problemima.

Miličićeva navodi da zaposleni u Domu zdravlja prate savremene trendove kada je riječ o pružanju usluga na primarnom nivou iz oblasti reproduktivnog zdravlja, ali da bi im posao znatno olakšalo i rasteretilo osnivanje savjetovališta.

Direktor Centra za socijalni rad Doboj Olivera Nedić kaže da Centar posredstvom Odjeljenja za porodicu pruža psiho-socijalnu podršku porodici u borbi za potomstvo, jer im se parovi obraćaju često izbjegavajući Dom zdravlja.

Nedićeva ocjenjuje da intersektorska saradnja nije dobra, čak ni kod primarne zdravstvene zaštite u odnosu na sekundarnu. “Bračni parovi koji se bore sa sterilitetom izgube mnogo vremena jer ne dobiju sve potrebne informacije na jednom mjestu, a djeluje i da nismo dobro kadrovski osposobljeni”, rekla je ona.

Ona podsjeća da je lokalni dom zdravlja nekada imao savjetovališta, ali da, uprkos hvalospjevima o demografskoj obnovi sa svih institucionalnih nivoa, nema budžetskih izdvajanja za ovu namjenu.

Prema njenim riječima, zakonom definisana proširena prava nisu zacementirana, treba podstaći nove inicijative, ali i lokalna zajednica treba više da se zauzme sa svoje sugrađane.

Predavanje o sterilitetu, koje je održano juče, organizovao je Aktiv žena SP-a iz Doboja u okviru projekta “Zajedno, sigurno i snažno u borbi protiv steriliteta”.

Predsjednik dobojskog Aktiva žena SP-a BranislavaDević najavila je da će se predavanja o problemu steriliteta kod bračnih parova organizovati i u narednom periodu, budući da u Doboju ne postoji organizacija odnosno savjetovalište za ovaj problem koji je u porastu.

Ona je navela da dobojska lokalna uprava ne izdvaja sredstva za podršku bračnim parovima za vantjelesnu ili potpomognutu oplodnju.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!