Politika

Prekomjeran uvoz iz EU kočnica razvoja

tanje u proizvodnji i plasmanu tovnih svinja u Srpskoj izuzetno je nepovoljno za proizvođače zbog prekomjernog uvoza svinjskog mesa iz Evropske unije, što predstavlja veliku kočnicu u razvoju ovog sektora.

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Zoran Maletić ističe da se procjenjuje da je između 7.000 i 8.000 tovnih svinja prosječne težine do 120 kilograma prispjelo za isporuku.

– Na osnovu podataka Agencije za agrarna plaćanja RS zaključno sa 14. avgustom, prispjeli su zahtjevi za isplatu premije za 37.080 tovnih svinja po prosječnoj prodajnoj cijeni od 2,93 marke po kilogramu s uračunatim PDV-om – pojasnio je Maletić.

Loading...

Dodao da je prodajna vrijednost tovnih svinja za 6,10 odsto smanjena u odnosu na prošlu godinu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da su povećali podsticaje za tovne svinje za 88,43 odsto, odnosno sa 22 na 50 KM po grlu.

– Za premiju za utovljene svinje ove godine biće izdvojeno 1,5 miliona KM, dok je u posljednje tri godine prosječno za ovu mjeru godišnje izdvajano oko 800.000 KM – naveli su u ministarstvu i dodali da je premija za priplodne krmače povećana za 86,20 odsto, odnosno sa 53 na 90 maraka po grlu.

U Ministarstvu naglašavaju da je vrijednost uvoza svinjskog mesa za sedam mjeseci ove godine 31,39 miliona KM te da je za 8,88 odsto veća u poređenju s istim periodom lani. S druge strane, izvoza svinjskog mesa za sedam mjeseci ove godine nije bilo, dok je lani u istom periodu vrijednost izvoza dostigla tek 21.851 marku.

Predsjednik Udruženja svinjara RS Mišo Maljčić kaže da domaća proizvodnja svinjskog mesa nikada nije imala zaštitu sa nivoa BiH.

– Granice BiH su širom otvorene za uvoz svinjskog mesa, koje je preplavilo domaće tržište. Džaba i podsticaji koje je naše ministarstvo povećalo od ove godine, kada su granice BiH najotvorenije u EU.

Mi već sabiramo gubitke, a ako se nešto ne preduzme, proizvodnja svinjskog mesa će se ugasiti, a time i život u selima širom RS – rekao je Maljčić.

Proizvođač iz Gradiške Ranko Sarajlić, koji u svom domaćinstvu godišnje proizvede do 3.000 svinja, ne krije ogorčenje zbog nemara institucija na nivou BiH za domaće uzgajivače svinja.

– Navodi ministra Mirka Šarovića da mi nijedan zahtjev nismo poslali za zaštitu domaće proizvodnje su netačni. Svi naši zahtjevi su bili uzalud, nikada nam nisu odgovorili, a kamoli zaštitili naš rad i trud. Uvoz je prekomjeran, a mi iz dana u dan propadamo – rekao je Sarajlić.

Zaštita domaće proizvodnje

Zoran Maletić je komentarišući izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića da je “pitanje zaštite domaće proizvodnje u nadležnosti Vlade RS” rekao da se Šarović pravi nevješt.

– U nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su svi mehanizmi kako bi bio spriječen prekomjeran uvoz i zaštićena domaća proizvodnja. Međutim, na tom polju ništa nisu uradili.

Dobro je što je Šarović konačno priznao da ovo pitanje zahtijeva konkretne mjere Savjeta ministara BiH i s interesovanjem čekamo da vidimo naredni potez koji će povući Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Savjet ministara – rekao je Maletić.

Izvor
Glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!