Privreda

Šeranić: Privredu uključiti u finansiranje nauke

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić smatra da bi nauka u Srpskoj mogla da bude uspješnija i razvijenija kada bi bila otvorenija prema svima, te ističe da se u njeno finansiranje djelimično mora uključiti i privreda.

“Nauka ne funkcioniše sama za sebe i ne bi trebalo da bude svrha sama sebi, već da služi svima, prije svega društvu i zajednici, a onda i društveno-ekonomskom razvoju i da bude pokretač određenih procesa”, ističe Šeranić.

On je naveo da je nauka u Republici Srpskoj trenutno manje-više fukusirana na rad naučnoistraživačkih radnika, te da bi putem izmjena zakona i strateškim pravcima trebalo da bude otvorena prema svima.

Prema njegovim riječima, za razvoj nauke u Srpskoj najbitniji su internacionalizacija, interdisciplinarnost, te izvrsnost koje zajedno vode i ka inovativnosti.

“U nauci imamo primjere dobre prakse, pojednice koji se bave stvarnim naučnim radom koji je i prepoznat u određenim okvirima, ali treba da nauku pomjerimo sa individualnog na viši nivo u smislu institucionalizacije i većeg uključivanja svih ustanova i njihove reprezentativnosti. Na taj način bismo pomogli i naučnicima koji već imaju određene rezultate”, rekao je Šeranić.

On ocjenjuje da se nauka ne može finansirati samo iz budžeta, već da se djelimično mora uključiti i privreda, ali tako da privreda bude zainteresovana da ulaže.

“Moramo stvoriti povjerenje i dati im nešto konkretno što će biti za njihove potrebe, a oni to moraju prepoznati kao svoje. Kako bismo uspostavili taj model, već sam započeo razgovore sa Svjetskom bankom, jer kad ovdje dovedete njih, onda za njima ide i Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, ambasade i grantovi. U nauci nije bilo međunarodnih finansijera”, rekao je Šeranić za “Euroblic”.

On je naveo da će kroz određene grantove i projekte Svjetske banke nastojati da budu sačinjeni modeli da univerziteti i privreda sarađuju s ciljem unapređenje naučnog procesa, što bi dovelo do novog zapošljavanja.

Šeranić smatra i da se mora ići prema izvrsnosti i prepoznati šampione u Srpskoj, te im dati zamah da nastave rad budući da predstavljaju nauku Srpske.

To je, kako je naglasio, planirano i kroz strateški i zakonski okvir.

“Tu ne zaboravljamo ni mlade i sada smo izmjenama zakona planirali i određene pravilnike koji će ići u pogledu nagrađivanja mladih talenata u onim segmentima u kojima pokažu rezultate”, rekao je Šeranić.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!