Politika

Tužilaštvo istražuje eventualni nestanak papira za glasačke listiće

Iz Tužilaštva BiH Srni je potvrđeno da se istražuje eventualni nestanak papira za štampanje glasačkih listića iz skladišta Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

“Postoji predmet u radu i vrše se provjere”, naveo je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić u pisanom odgovoru.

Federalni mediji objavili su nedavno da Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH, postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, istražuje nestanak desetak tona papira, koji je namijenjen za štampanje glasačkih listića.

Ova istraga dolazi nakon objave revizorskog izvještaja o radu CIK-a u kojem su revizori utvrdili da je popisna komisija konstatovala da je koristila podatke o težinama i dimenzijama sa naljepnica na originalno zapakovanim paletama, dok je na 14 paleta, koje su otvorene i korištene, stanje evidentirano na osnovu postojeće skladišne evidencije i propratne dokumentacije.

Revizori su zaključili da se na ovaj način ne može pouzdano utvrditi tačna težina, odnosno količina papira, u paletama.

U izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za CIK navodi se da popisna komisija CIK-a nije mogla utvrditi stvarnu količinu papira sa vodenim žigom, jer Komisija ne posjeduje vagu.

“S obzirom na to da je u skladišnoj evidenciji kao jedinica mjere za papir naveden kilogram, a da Komisija ne posjeduje vagu, nije vršena provjera količine papira u skladištu. S obzirom na to da se već duži niz godina zalihe papira u skladištu akumuliraju, a imajući u vidu činjenicu da je papir roba koja vremenom gubi na kvalitetu, potrebno je, prilikom planiranja nabavke papira, koja se sprovodi svake dvije godine, uzeti u obzir i postojeće zalihe u skladištu”, navedeno je u izvještaju.

Na upit Srne u vezi s eventualnim nestankom papira za štampanje glasačkih listića ni Sipa ni CIK BiH nisu odgovorili.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!