Društvo

Objašnjenja zabrane ulaska Prilepinu potpuno nelogična (VIDEO)

Predstavnici institucija Republike Srpske dosadašnja objašnjenja zabrane ulaska u BiH pjesniku Zaharu Prilepinu odbacuju kao nelogična. Traže da ovaj slučaj bude ispitan do detalja i da svi koji su prouzrokovali štetu budu kažnjeni.

Objašnjenja srpskih predstavnika u Predsjedništvu i Savjetu ministara BiH da nisu znali za zabranu ruskom književniku, za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika su nemušta. Oni su se ovim činom, kaže Dodik, jasno prikazali jednoj tako važnoj državi kao što je Rusija.

“Oni su morali da znaju. Nema nijedne odluke na nivou BiH, ako nije i srpska i muslimanska i hrvatska. Očigledno da su oni to, ili prespavali, ili su se saglasili, to još tačno ne znamo. Mi vjerujemo da su to namjerno učinili”, rekao je Dodik.

Loading...

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović pita kako je moguće da prijetnja Bosni i Hercegovini bude pjesnik koji je u njoj nesmetano boravio dvadesetak puta.

“To govori o apsurdu Bosne i Hercegovine i nezrelosti institucija, šta drugo da kažem?! Zabraniti ulazak jednom književniku i reći da je on opasnost za sistem jednog naroda… Kako neko može da ugrozi bezbjednost čitajući pjesme?”, pita se Čubrilović.

SNSD-ov Staša Košarac uzrok problema vidi u, kako kaže, prećutnoj saglasnosti kadrova SDS-a i PDP-a u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji da bošnjačkim kolegama dopuste da rade šta žele.

“Savjet ministara ima tijelo za nadzor Obavještajno-bezbjednosne agencije. U njemu je Mirko Šarović. Zašto on nije insistirao da se Komitet odmah sastane i da se traži odgovornost?”, naglašava Košarac.

Predsjedniku NDP-a Draganu Čaviću nejasno je kako BiH Prilepina kažnjava zbog angažmana u ukrajinsko-ruskom sukobu, dok pjesnik istovremeno bez problema boravi u Evropskoj uniji. Čavić kaže da se protivi ovakvim zabranama.

“Takva vrsta liste mora biti suspendovana i svi oni koji su učestvovali u takvim stvarima, koje nemaju veze sa razumom, naravno da treba da budu sankcionisani”, kaže Čavić.

Ruskom književniku ulazak u BiH zabranjen je s objašnjenjem da predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima Bosne i Hercegovine.

Na čemu je tačno ova procjena zasnovana, Obavještajno-bezbjednosna agencija ni njoj nadređene institucije nisu objasnili ni javnosti ni Prilepinu.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!