Društvo

U Sloveniji i Njemačkoj zaposleno više od 31.000 radnika iz BiH

Posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje (ARZ) BiH radni odnos u Sloveniji i Njemačkoj od 2013. godine zasnovalo je više od 31.000 radnika iz Bosne i Hercegovine.

“Od aprila 2013. kada je potpisan Dogovor do 14. avgusta ove godine u Njemačkoj je zaposleno 4.159 radnika iz BiH”, naveo je za Fenu direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić dodajući da od tog broja zaposlenih u Njemačkoj, 99 odsto radnika i dalje radi.

Loading...

Dogovor o posredovanju pri zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačku, kako je poznato, provodi Agencija za rad i zapošljavanje BiH sa Saveznom agencijom za rad SR Njemačke i putem njega se medicinski radnici iz BiH koji su završili srednju medicinsku školu, opšti ili pedijatrijski smjer, mogu zaposliti na poslovima njegovatelja u Njemačkoj ako ispunjavaju uslove.

Bandić je dodao da je u ovoj godini zaposleno 607 radnika, što je više u odnosu na isti period prošle godine, te nešto manje nego u 2016. godini.

Što se tiče Slovenije sa kojom BiH ima zaključen sporazum iz oblasti zapošljavanja, od marta 2013. do 30. juna ove godine u toj zemlji je zaposleno 26.919 radnika iz BiH.

“Trenutno u Sloveniji radi oko 24.000 naših radnika. U protekle dvije godine po broju oglasa na prvom mjestu su varioci sa 23 posto, zatim vozači sa 22,8 posto, zidari 6,5 posto, bravari četiri posto, te ostali u manjem postotku”, dodao je Bandić.

Prema njegovim riječima, posredovanje se i dalje odvija na način da poslodavci u Sloveniji dostave zahtjev za radnicima svom zavodu za zapošljavanje, a kada oni ne uspiju pronaći radnike u Sloveniji, onda se obraćaju ARZ na osnovu međunarodnog sporazuma o zapošljavanju bh. građana u Sloveniji.

Velika su i očekivanja od sporazuma sa Katarom, zemljom sa jakom ekonomijom i visokim platama. Od evropskih zemalja, postoje kontakti sa Austrijom u vezi potpisivanja sporazuma o zapošljavanju.

“Što se tiče Katara u proceduri je finaliziranje operativnog protokola i kada se on usvoji bit će moguće implementirati postojeći sporazum. A što se tiče Austrije, još uvijek od njih nismo dobili nikakav konkretan prijedlog, mada smo obavili nekoliko razgovora i oni su iskazali svoje potrebe za radnom snagom, te su rekli da će predložiti prijedlog sporazuma”, naveo je Bandić.

Izvor
FENA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!