Politika

PUZAЈUĆI DRŽAVNI UDAR U REPUBLICI SRPSKOЈ! Ne žele izbore, ruše vlast na ulici!

Atmosfera koja ovih dana vlada u Republici Srpskoj više podsjeća na onu od prije 5. oktobra 2000. u Srbiji nego na predizbornu, piše Informer.

Posljednja dešavanja u vezi napada na novinara opoziciji naklonjene BN televizije i “spontano” okupljanje novinara pred Palatom Republike u Banjaluci dodatno podgrijavaju tvrdnje da je na sceni puzajući državni udar i da je strani faktor koji aktivno podržava Savez za promjene sve karte stavio na instrumentalizovanu grupu “Pravda za Davida”, koja ciljajući na emocije običnih ljudi prerasta u neku vrstu “Otpora” viđenu u Srbiji tokom petooktobarskog prevrata.

– Ono što je drukčije u odnosu na scenario viđen u Srbiji je da se ova grupa koristi za direktnu kriminalizaciju najvišeg rukovodstva Republike Srpske. Poslije raznih podmetanja, oni idu toliko daleko da će u sledećim danima člana porodice predsjednice Vlade, koja je i kandidat SNSD-a za predsjednika Srpske, dovesti u vezu sa stradanjem ovog nesrećnog mladića. Sve se to radi po instrukcijama iz sarajevskih ambasada uz medijsku podršku koja je već ranije obezbjeđena putem USAID-a. Opozicija bi, obzirom da se ne mogu nadati povoljnom izbornom rezultatu, nakon “revolucije” mirno ušetala u institucije i prije izbora! Ako znamo da Željka Cvijanović za protivkandidata ima slabog lidera SDS-a Govedaricu, i da u ovom momentu po anketama ona daleko bolje stoji, stvari su prilično jasne – navodi jedan penzionisani oficir obavještajne službe i dobar poznavalac političke scene u regionu u razgovoru za naš list.

Loading...

– Plasirane su razne lažne priče oko ovog slučaja, i sada su procijenili da direktan udar na porodicu najviše diskredituje. I ovaj posljednji slučaj napada na novinara naklonjenog opoziciji služi u istu svrhu, da se animiraju širi društveni slojevi i da se pozove na odbranu od navodne diktature Dodika i njegove stranke. Za tog novinara se zna da je nedavno od USAID-a dobio osamdeset hiljada dolara za nekakav internet portal, i da ti portali, otkad su te pare upumpane, niču kao pečurke posle kiše – navodi on.

Predsjednik Republike Srpske je u nedavnom obraćanju na konferenciji za novinare u Banjaluci upozorio na ovakvo djelovanje američke ambasade i USAID-a. Tada je pokazao faksimil sporazuma između Savjeta ministara BiH i američke ambasade u kojem se navodi da će u mjesecima prije izbora USAID plasirati čak osam miliona dolara za “jačanje medija i civilnog društva”. Uslijedile su burne reakcije iz američke ambasade, ali ni jednom riječju nije demantovano ono što je izneseno na konferenciji.

Istovremeno, opozicija u Republici Srpskoj je u posljednje vrijeme sve svoje aktivnosti usmjerila samo ka jednom cilju – jačanju grupe “Pravda za Davida” i medijskoj podršci ovom projektu putem naklonjenih medija. Spekuliše se i da je angažovanje skupih advokata iz inostranstva plaćeno sredstvima USAID-a. Kao i u Srbiji u danima pre petog oktobra, recepti Kanvasa i Srđe Popovića još jednom su stavljeni u funkciju rušenja legitimno izabrane vlasti, ovaj put one preko Drine. Istraživanja javnog mnenja, međutim, govore u prilog Dodika i Cvijanovićeve. Da li će Republika Srpska izdržati ovaj, možda i najveći test u svojoj istoriji – ostaje da se vidi.

Izvor
informer
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!