Kultura

Otvorena 63. sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Izvođenjem jedne od najnagrađivanijih predstava, “Odisej, san o povratku”, otvorena je 63. sezona u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Svečanim otvaranjem i prigodnim programom za mališane, članovi pozorišta započeli su još jednu, programski bogatu i raznovrsnu sezonu.

Predstava “Odisej, san o povratku” ispunila je salu do posljednjeg mjesta. Mališani, ali i oni nešto stariji gledaoci, imali su priliku da uživaju u pustolovinama Odiseja. Odisej, nakon pobjede u Troji, polazi u lutanja i sanja o povratku kući. Radnja, u predstavi u kojoj ne postoji dijalog, prati njegove brojne avanture i susrete sa ljudima i mitskim bićima. Pregršt boja koje su se pretapale po bijelim platnima i muzika koja je pratila svaki Odisejev korak stvorili su jedan potpun doživljaj mita pretočenog u predstavu za djecu.

Loading...

Predstava “Odisej, san o povratku” premijeru je doživjela 2015. godine. Nastala je po scenariju i režiji Bisere Kolevske. Za scenografiju i izradu lutaka zadužena je Svila Veličkova. Ansambl ove predstave činili su: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović izrazila je posebno zadovoljstvo zbog odličnog otvaranja sezone i brojne publike koja je pogledala pomenutu predstavu.

– Jako je važno da kažemo večeras da smo otvorili 63. sezonu, sa zaista malom enigmom hoćemo li već prvog dana da uspijemo animirati publiku da dođe. I večeras se unosila stolica više, što znači da naš “Odisej” ima publiku i da ima zaista onu vrstu zanimanja od strane najmlađih, za koje mi radimo. Mi smo ponosni, prije svega na svoju publiku – rekla je Labovićeva.

Dodala je i to da će ansambl pozorišta gostovati na mnogim festivalima narednih dana, te da je ovogodišnja sezona upotpunjena zaista odličnim repertoarom.

– Ono što je novo u našoj sezoni je neki naš novi moto, da su djeca u prvim redovima i da ih bude što više, da se tome radujemo. Ovaj ansambl ima nevjerovatno snažan repertoar od 23 žive predstave, koje ćemo igrati vikendom, subotom i nedjeljom. Mnogo ćemo putovati na festivale. Već za koji dan nam predstoji putovanje u Požarevac, potom u Suboticu, Bugojno, pa u Beograd. U tom duhu ćemo stići i da putujemo, i da proslavimo Banjaluku i Republiku Srpsku našim velikim predstavama, a jednako tako da punimo sale i da punimo srca naših mališana.

U septembru će publika imati priliku da uživa u različitim dramskim i lutkarskim predstavama kao što su: “Crvenkapa”, “Nismo svi letači”, “Bajka o psiću”, “Mačak u čizmama”, “Jaje”, “Tri praseta (Nebožder)”, “Šumska čarolija” i “Maša i medo”.

Ruski pisci

Udruženje književnika Republike Srpske je istog dana ugostilo desetočlanu delegaciju ruskih pisaca iz Murmanska. Riječ je o članovima Saveza pisaca Ruske Federacije koji su već posjetili Poljsku, Češku, Slovačku, Srbiju, Crnu Goru i Bugarsku. Oni su posjetili Muzej pozorišnih lutaka i prisustvovati svečanom otvaranju pozorišne sezone.

Izvor
Milanka Mitrić/glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!