Društvo

Kraj septembra zadnji rok za 1.225 “starih” studenata

Rok za studente za završetak studija koji studiraju po starom programu je do 30. septembra ove godine ili imaju mogućnost da se prebace na bolonjski proces i tako nastave studije.

Rekli su ovo sa Banjalučkog univerziteta, navodeći da na ovom univerzitetu ima 1.225 takvih studenata.

Loading...

“Posljednja generacija studenata na UNIBL po programu pred uvođenje bolonjskog procesa upisana je 2007. godine i skoro svi fakulteti ponudili su opciju da studenti koji su prije upisali studije automatski pređu na studiranje po bolonjskom procesu”, rekao je Dario Stanković, portparol UNIBL.

Dodao je da su na većini fakulteta studenti to uradili, dok je trenutno problem najizraženiji na Pravnom fakultetu.

“Analizom koju je dostavio Pravni fakultet UNIBL, pretpostavlja se da ima oko 169 zainteresovanih studenata za produženje roka”, rekao je Stanković, te dodao da problema sa tzv. starim studentima nema na studijskim programima na kojima se studije izvode pet, odnosno šest godina, gdje je rok za završetak studija 2020.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, smatra da neće biti produžen rok za stare studente, te da u Istočnom Sarajevu postoje 352 takva studenta.

“Od broja studenata na našem univerzitetu, mali je broj onih koji su po starom programu. Smatram da bi najbolje bilo da pređu na bolonjski proces, da se vidi šta se može priznati, te im olakšati na taj način da im se priznaju ispiti i da mogu nastaviti svoje studije”, rekao je Pašalić.

On je istakao da se većinom radi o studentima koji i ne dolaze na fakultete, nego već rade negdje ili nisu bili prisutni ovdje.

“Oni koji su mislili završavati, davno bi završili fakultet”, rekao je Pašalić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da ovi studenti najduže do kraja akademske 2017/2018. godine mogu završiti studije, osim studenata upisanih na diplomske studije u trajanju od pet ili šest godina, za koje je taj rok 2019/2020.

“Prilikom donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, koji je usvojen u aprilu, nije bilo zahtjeva za produžetak roka ovim studentima. Nijedan član radnih grupa tad nije dao prijedlog za produženje roka na osnovu kojeg bi studenti upisani na studije prema Zakonu o univerzitetu mogli da nastave svoje školovanje u skladu s tim propisima”, kažu u Ministarstvu.

Dodaju da su inicijativu za izmjenu, tj. produženje roka podnijeli studenti u junu i Unija studenata RS u julu ove godine.

“Ova lica ne gube pravo na studiranje, nego svoje studije mogu redovno nastaviti u skladu s odredbama Zakona o visokom obrazovanju”, kažu u Ministarstvu.

Savan Vujin, potpredsjednik Unije studenata RS, kaže da je na sjednici radnih grupa u aprilu za produženje roka na čelu Unije bilo drugo rukovodstvo, koje tada nije tražilo produženje roka, te je rok za završetak studija 30. septembar.

“Ono što se može desiti je da nakon naše inicijative koja je kasnije podnesena, pri formiranju nove Vlade RS i zasjedanju sjednice nakon oktobarskih izbora, retroaktivno ubaci novi rok, tako da ostaje ta mogućnost. Mi sada ipak insistiramo da studenti prilikom prelaska na bolonjski proces, ne dobijaju nijedan novi predmet, te da im ostane onoliko predmeta koliko su imali i prije prelaska, a ne da im se doda novih devet-deset predmeta, zbog razlike predmeta”, kaže Vujin.

On je potvrdio da je ovaj problem izražen najviše na pravnim fakultetima oba javna univerziteta.

“Postoji problem da izgubimo te studente ako bi prešli na privatne fakultete ili otišli u inostranstvo”, rekao je Vujin.

Jedan od studenata koji studiraju po starom programu kaže da im prebacivanje na bolonjski proces ne odgovara, jer bi zbog razlika između starog nastavnog programa i bolonjskog procesa, dobili više ispita za pologati nego što ih imaju sada.

“To bi nam potpuno uništilo šansu da završimo studije”, kaže ovaj student.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!