Kultura

Počela Glasova smotra pisane riječi u Banjaluci: Pismen narod čita, nepismen sluša

Banjaluka - Književna smotra pisane riječi, 23. Sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske", otvoren je sinoć u dvorani "Borik" u Banjaluci. Svi ljubitelji knjige moći će da uživaju u traganju za novim naslovima sve do 17. septembra.

Sajam je otvorenim proglasio naš ugledni književnik Ljubivoje Ršumović. Osvrnuo se na riječi Dositeja Obradovića, opominjući da bi trebalo da ih se sjetimo svake godine u ovakvoj prilici.

– Zašto onda ne bismo prigrabili malo slobode i parafrazirali prvog našeg ministra prosvjete, pa uzviknuli: Pisci, braćo moja, i pisice, a ne estradni lisci i lisice! Da dani ovog praznika ne budu samo dani knjiga, nego i dani autora, pisaca, onih mučenika koji cijede svoje duše i svoje živote da bi kapima svog talenta uljepšavali, bogatili i lječili naše živote – rekao je Ršumović.

Loading...

On je naglasio da su pisci zaslužili i podizanje spomenika na Kalemegdanu, ali da im se ne smije rušiti spomenik koji svaka generacija nosi sa sobom kroz život.

– Veliki pisci treba da žive u učionicama i čitaonicama, u deklamovanju i pamćenju, u stalnom razgovoru sa čitaocima. Njegošu i Ćopiću više nije potrebna slava, njihova slava je nama mnogo potrebnija – kazao je Ršumović.

On se osvrnuo i na brojne književne glasove kroz istoriju i dodao da svi pisci, u stvari, žive kroz svoje junake.

– Ako želimo da neki pisac živi i poslije smrti, moramo obezbjediti da njegovi literarni junaci ožive. Kada publika posjeti Dulčinejino imanje u Tobozu, sjeti se najpre Don Kihota, ali onda i Servantesa. U sobi Šerloka Holmsa u Beker stritu u Londonu nalaze se i slike autora ser Artura Konana Dojla. Ko u Valjevu prošeta pored bronzane Desanke Maksimović, osmehnuće se i odrecitovati “Ne, nemoj mi prići, hoću izdaleka” – naglasio je Ršumović.

Dodao je i da se sjećanja na pisce čuvaju u anegdotama. Posebno je pomenuo značaj Dušana Radovića i njegovog stvaranja.

– Uprkos svemu, glas i misao Dušana Radovića živi u narodu kao lepo saznanje da su pisci legitimacija nacije. Kao potvrda istine da pismen narod čita, a nepismen sluša. Kao istina, da pismen razmišlja svojom glavom, a nepismen tuđom – pojasnio je Ršumović.

Prisutnima se obratio i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević. Svečano otvaranje, koje je uživo prenosila Radio-televizija RS, dopunjeno je nastupom sastava “Džez poezi kabare”.

Na ovogodišnje izdanje “Glasovog” Sajma knjige pristiglo je oko stotinu izlagača. Oni su za sve posjetioce pripremili posebne sajamske popuste i cijene, ali i nova izdanja. Sajam će svakog dana biti otvoren od 10 do 20 časova, a ulaz na ovu književnu smotru je jedna marka. Dani knjige u Banjaluci biće zatvoreni 17. septembra.

Gatalica predstavio novi roman

Nakon svečanog otvaranja sajma, književnik Aleksandar Gatalica je publici predstavio svoj novi roman “Poslednji argonaut”. Ovo djelo je ove godine objavljeno u izdanju “Službenog glasnika” iz Beograda. Gatalica je do sada objavio nekoliko romana, preveo brojne antičke drame na srpski jezik i objavio nekoliko knjiga i eseja posvećenih muzičkoj kritici. Za roman “Veliki rat” je dobio NIN-ovu nagradu 2012. godine.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!