Društvo

Srpsko-ruski hram u Banjaluci biće impozantan (VIDEO/FOTO)

Temelj srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, koji se gradi u čast porodici Romanov, biće svečano osveštan u ponedjeljak.
„Ukoliko srpska vojska hitno ne bude prebačena sa albanske obale na grčko ostrvo Krf, Rusija izlazi iz Antante i potpisaće separatni mir sa Njemačkom“.

Ovo je pisalo u telegramu koji je posljednji ruski car Nikolaj II, poslao britanskom kralju Džordžu Petom i predsjedniku Francuske Remonu Poenkareu 18. januara 1916. godine. On je telegram uputio istog dana kada je dobio pismo predsjednika srpske Vlade Nikola Pašića, u kome je on molio za pomoć.

Loading...

Da nije bilo ultimatuma ruskog cara, pitanje je kako bi Balkan izgledao poslije Prvog svjetskog rata, tvrde stručnjaci, zbog čega se među Srbima odmah rodila ideja za gradnju hrama, koja nije mogla biti realizovana sve do sada.

Srpski narod je tako nakon stotinu godina dočekao priliku da se oduži ruskoj porodici Romanov, te su početkom godine počeli radovi na izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, upravo u znak zahvalnosti ruskom caru Nikolaju II Romanovu.

Tako nakon toliko godina, rusko-srpski hram sada dobija temelje, biće izgrađen u naselju Aleja centar, u samom srcu grada na Vrbasu.

Sa idejom rusko-srpskog hrama upoznat je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, a u Vladi Republike Srpske uskoro očekuju posjete i visokih zvaničnika iz Rusije.

U ponedeljak u Banjaluku dolazi ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, a bilo je riječi i o eventualnom dolasku patrijarha Kirila.

Osim ruskih zvaničnika, koji će prisustvovati osveštavanju temelja, građanima je pažnju privukao i sam izgled hrama.

Kako je najavljeno, hram će biti kopija onog posvećenog čudima Svetog Arhangela Mihaila, koji se nekada nalazio u Kremlju, srcu carske Rusije, a Državni Moskovski arhitektonski institut uradio je kompletnu projektnu dokumentaciju.

– Biće impozantan, izgrađen u simboličkom ruskom arhitektonskom stilu sa pet kupola i posebnim zvonikom – objasnio je nedavno starješina Hrama svetog Vasilija Ostroškog u Banjaluci, jerej Miladin Mitrović, koji, kako saznajemo, trenutno boravi u Rusiji, zbog posljednjih priprema oko svečanosti.

Kako je na početku gradnje najavljeno, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora, činiće upravo jedan od starih ruskih hramova.

Gradilište hrama / foto: Siniša Pašalić

U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Hram će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih, a biće izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura. Rok za izgradnju hrama je 18 mjeseci.

Jerej Mitrović je ranije naglasio da riječ o projektu koji je aktivno podržan i od grada Banjaluke, vlasti Republike Srpske, Eparhije banjalučke, naroda, ali i Moskovske patrijaršije, Ruske Federacije i ljudi koji su zainteresovani za njegovu realizaciju.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!