Politika

Akademik Kurtćehajić pozvao Incka da Dodiku uvede političku suspenziju

Predsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca akademik prof.dr. Suad Kurtćehajić poručio je da već mjesecima, pa i godinama, predsjednik RS-a Milorad Dodik ozbiljno ugrožava integritet Bosne i Hercegovine izjavama kojima osporava Bosnu i Hercegovinu kao međunarodno priznatu državu. On je pozvao Valentina Incka da konačno reaguje.

U saopštenju za javnost kazao je da posljednje izjave Milorada Dodika u smislu da će Srbija i Republika Srpska jednog dana biti jedno je izjava koja jasno odslikava Dodikov politički cilj koji je jednak onoj velikosrpskoj ideologiji koja je krivac za ogromna stradanja u Bosni i Hercegovini čija je kulminacija bila učinjen genocid u Srebrenici koji je presuđen kao takav 26. februara 2007. godine od najveće sudske instance na našoj planeti Internacionalnog suda pravde u Hagu.

“Unatoč tome Dodik veliča dvojicu najodgovornijih zlikovaca političkog lidera tog projekta Radovana Karadžića i vojnog lidera Ratka Mladića koji su presuđeni u prvostepenom postupku pred Hagom četrdeset godina odnosno doživotnom robijom”, ističe akademik Kurtćehajić.

Loading...

On smatra da kulminacija koja predstavlja crvenu liniju čine dvije Dodikove izjave u intervjuu od prije nekoliko dana na RTRS-u.

“U emisiji Predsjednik govori gdje je na upit novinara da li je Dodikov politički motiv i danas nezavisna Republika Srpska , Dodik odgovorio: “Naravno, ja to i ne krijem”. U toku intervjua Dodik izjavljuje da Bosna i Hercegovina nije njegova država”, podsjetio je prof. dr. Kurtćehajić.

Profesor Kurtćehajić je zbog svega navedenog pozvao Visokog predstavnika Valentina Inzka da suspenduje Milorada Dodika iz politike na pet odnosno deset godina ili doživotno.

“Minimum ispod koga se ne bi smjelo ići jeste da se njemu lično zabrani izlazak na izbore jer ne može član Predsjedništva ili Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine biti osoba koja izjavljuje da Bosna i Hercegovina nije njegova država ili da mu je politički cilj nezavisna Republika Srpska što znači kraj Bosne i Hercegovine. Za udaljavanje Dodika iz politike ne treba vam Vijeće za implementaciju mira jer je ono vaš savjetodavni, a ne naredbodavni organ. Vijeće za implementaciji mira nije dejtonska kategorija. Ovlašćenja koja su vam data u Aneksu 10 gdje stoji da ste vi konačni tumač civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma omogućavaju vam da spasite Bosnu i udaljite iz politike čovjeka koji je dao gore navedene izjave i predstavlja najveću opasnost za opstanak države Bosne i Hercegovine.

– Realizacija Dodikovih ideja uvela bi Bosnu i Hercegovinu u novi rat. Nemojte se ponašati kao britanski premijer Čemberlen koji je davši Sudet Hitleru mislio da će ga smiriti. Posljedica je bila da je popuštanje Hitleru od strane međunarodne zajednice dovela do Drugog svjetskog rata i ogromnog stradanja miliona nevinih ljudi u cijelom svijetu”, istakao je profesor u saopštenju za javnost.

On smatra da se Dodikove političke ideje ne mogu provesti bez novog rata u Bosni i njegova politička suspenzija “bila bi jasna opomena političarima iz manjeg bh. entiteta da svijet neće trpjeti takvu politiku”.

“Imate priliku Visoki predstavniče da uradite nešto za Bosnu i Hercegovinu po čemu će vas Bosna i Hercegovina pamtiti, a to je politička suspenzija Milorada Dodika”, zaključio je profesor Suad Kurtćehajić.

Izvor
Klix
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!