Društvo

Muriz Memić: Trebaju mi svi koji mogu da mi pomognu, ljudski i bratski u mojoj nevolji (VIDEO)

U Sarajevu je danas održana press konferencija na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili Muriz Memić - otac ubijenog mladića Dženana Memića, te njegov advokat Ifet Feraget.

“Pozvao sam medije da mi daju podršku i pomognu u mojoj borbi. Imam nove dokaze, a dvije i po godine traje moja borba. Predstoji mi nova borba. Vidite i šta se dešava u Banjaluci sa slučajem Dragičević. Ko je prijetio sudskom vijeću i sudiji Igoru Todoroviću?  Želim da mi odgovori Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na to pitanje i zašto se još uvijek ništa ne preduzima. Dalida Burzić bi voljela da je bila sutkinja i da je osudila Seferoviće. Ona bi osudila nevine ljude”, kazao je Muriz Memić, te otkrio da je državno Tužilaštvo formiralo predmet o slučaju Dženan Memić.

“Bio sam na sastanku s glavnom tužiteljicom. Žena je časna i poštena, samo se pitam da li će moći izaći s ovim na kraj. Već joj se prijeti. Tužilac koji bi trebao raditi na ovom predmetu ne znam kako će raditi s obzirom na to da je kum s Vladom Miškovićem protiv kojeg ću ja podnijeti prijavu. Vlado Mišković je kao federalni tužitelj nadgledao predmet i tvrdili su da je sve uredu. A vidimo kako je pala optužnica. Dalida Burzić je uvukla autobus ljudi u ovaj predmet i svi trebaju odgovarati”, rekao je emotivni Memić.

Novi dokazi

Kako je istaknuo, u srijedu ide na sastanak u OHR, a i “oni imaju informacije o prijetnjama sudskom vijeću”.

Alisa Mutap nema amneziju, nije je nikada ni imala. Ona je očevidac, svjedok i saučesnik. Zašto bi njen otac u pet do 12 pozvao autolakirera 8. februara iz bolnice? Dokazi su podmetnuti, a policajac je donio komade stakla u kartonskoj kutiji. Na fotografijama se vidi 4-5 komada, a vještaku saobraćajne struke dato je više od 80 komada stakla. Komad laka je nestao, a ja pitam gospodina Dragana Lukača, zašto ništa ne preduzme? Komad laka je nestao u federalnom MUP-u. Majica Alise Mutap je nestala.

Znaju oni da ima ubica. Zna i Alisa Mutap i njen otac Zijo da ima ubica. Zašto je Hasan Dupovac uzeo snimke s kuće Šerifa Konjevića? Zašto je neovlašteno prisustvovao obdukciji? Do 7. marta se vodilo kao saobraćajna nesreća, potom je preinačeno u ubistvo, a potom vraćeno na saobraćajnu nesreću. Zašto je sačinjen zapisnik u krvnim deliktima? Gospodin Džafer Hrvat je poslao izvještaj Dalidi Burzić”, upitao je Muriz Memić.

On smatra da su odgovorni policajci, da su odgovorni komesari: “To je jedan zatvoreni krug, odgovornosti nema. Pojeo vuk magarca. Pozivam javnost i medije da mi pomognu u ovoj borbi. Ovo je časna i poštena borba i ja ovo radim iz najveće nevolje. Ne može neko ubiti dijete i hodati slobodno ulicom. Pozivam i da ne koriste ime Dženana Memića u ime predizbornih kampanja. Nemaju pravo da spominju, jer dvije i pol godine podmeću i sakrivaju dokaze.”

Trebaju mi svi koji mogu da mi pomognu, ljudski i bratski u mojoj nevolji. Ovo se svakome može desiti. Ubica postoji i šeta se. Znaju ko je. Ne treba im 24 sata. Alisa Mutap je rekla ko je ubica. Zna to Dalida. Novi protesti su 29. septembra i pozivam javnost da nam se pridruži. Nije ovo samo zbog mene, ovo je zbog svih nas. Zbog Dženana, Davida, Edite i Selme… Ja ću doći po istine. Neka VSTV odmah reaguje i suspenduje Dalidu Burzić, a onda ćete vidjeti kako se kolo odmotava”, zamolio je otac ubijenog mladića i onda dodao:

“Neka prolazi vrijeme, ja se neću umoriti. Neka stanu ispred mene da vidimo ko će drhtati. Ja se ne bojim. Trebali su me bolje procijeniti. Trebali su vidjeti s kim su se upustili u ovo. Vozač je bacio državu na koljena, i Tužilaštvo i MUP. Sjedili su i pisali lažnu optužnicu. Neće me preveslati. Pametniji sam od njih, sposobniji, a o hrabrosti neću ni pričati.

Kako je rečeno na konferenciji, Muriz Memić i njegov advokatski tim podnijeli su krivične prijave protiv glavne kantonalne tužiteljice Dalide Burzić, glavnog federalnog tužitelja Zdravka Kneževića, osam tužioca iz Kantonalnog tužiteljstva, tri tužitelja iz Federalnog Tužiteljstva, najmanje 22 policajca i svih sudskih vještaka.

Njegov advokat Ifet Feraget kazao je kako još nisu dobili otpravak presude: “Rok do kojeg smo trebali dobiti presudu je 1. avgust 2018. Nakon toga, sudija je morao objasniti zašto nije donesena presuda. Onda se moglo prolongirati za još 15 dana. Ali već je prošlo skoro 30 dana više od krajnjeg roka. Ovo je organizizovani kriminal u pravosuđu. Nama odluka Vrhovnog suda nije potrebna, ali mi ćemo je sačekati. Odgovorno tvrdim da su dokazi podmetani, izjave su lažne. Posjedujemo snimak iz džamije u Lužanima da su Alisa i Dženan na Vrelo Bosne došli u 21:30. Ne postoji niti jedan dokaz da se nesreća desila u 22:30. Pitanje je tih sat vremena. Alisa Mutap je hodala po mjestu nesreće, u rukama je držala Dženanov mobitel. Imamo još jednog svjedoka kojeg je upropastilo tužilaštvo. On je bio tu i vidio ko je bio na mjestu događaja.”

On je još dodao da su dokazi podmetani i sakriveni: “Jasno je da su David i Dženan ubijeni, ali je mukotrpno dokazivanje. To ne mogu ovi ljudi, to može samo sistem, a mi sistema nemamo. Meni nije drago biti advokat na ovaj način. Sve što nam pričaju su priče za malu djecu. Zašto je Dženan tek iza ponoći bio na operacionom stolu? Zašto je trajalo tako dugo? Hematom koji je imao nije bio smrtonosan…Je li neko pustio Dženana da umre, da iskrvari? Zašto je Dženanovo tijelo pet puta postavljano na različite pozicije?”

Istorija slučaja

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao 8. februara 2016, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na sarajevskoj Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u. Ljubo i Bekrija Seferović, otac i sin, sami su se prijavili policiji i rekli da su skrivili saobraćajnu nesreću te da je tako Dženan stradao. Poslije su na sudu rekli kako nisu krivi, a porodica Dženana Memića tvrdi da je mladić ubijen te da nije stradao zbog saobraćajne nesreće.

Seferovići su prije dva mjeseca na Kantonalnom sudu u Sarajevu oslobođeni krivice, a porodica još uvijek  ukazuje na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Izvor
radiosarajevo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!