Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

Danas osveštanje temelja rusko-srpskog hrama

Temelji srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci, koji se gradi u čast cara Nikolaja II Romanova i njegove porodice, biće svečano osveštani danas u 13 časova.

Sveta arhijerejska liturgija koju predvodi vladika banjalučki gospodin Jefrem počinje u devet časova u sabornom hramu Hrista Spasitelja, a ispred hrama u podne biće formirana litija, koja će krenuti do novosagrađenih temelja hrama.

Hram će moći da primi 400-500 vjernika, imaće tri oltara: centralni posvećen Preobraženju Gospodnjem i dva bočna – jedan posvećen svetom Simeonu Mirotočivom i svetom Savi, a drugi svetom Nikolaju II Romanovu i njegovoj porodici, te će temelji biti osveštani na stogodišnjicu njihovog stradanja.

Povodom ovog događaja Udruženje arhivskih radnika RS danas će promovisati dvije knjige i prirediti izložbu arhivskih dokumenata. Promocija izdanja održaće se u maloj vijećnici Banskog dvora u 18 časova, a svečano otvaranje izložbe u Banskom dvoru u 19 časova u saradnji sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda i Arhivom RS.

Biće promovisane knjige “Srpska pravoslavna crkva i ruska emigracija (1920 – 1940)” autora Radovana Pilipovića, direktora Arhiva Srpske pravoslavne crkve, i knjiga “Iz Rodine u Banjaluku. Ruska emigracija u Banjaluci” autora Zorana S. Mačkića.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva “Bratstvo” iz Banjaluke Rajko Ćulibrk rekao je da izgradnja centra predstavlja svojevrsni razvoj Banjaluke i važan korak na planu produbljivanja i jačanja međunarodne kulturne saradnje.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS obavijestilo je direktore banjalučkih srednjih škola da danas organizuju učešće učenika u svečanoj litiji i osvećenju temelja hrama i centra, što je izazvalo brojne kritike roditelja i na društvenim mrežama.

Izvor
NN
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button