Politika

Agencija za rad i zapošljavanje: Bez posla najviše pravnika i ekonomista

Odluka o izboru budućeg zanimanja je jedna od najvažnijih u životu, a stručnjaci upozoravaju mlade koji žele posao odmah po završetku školovanja da biraju profesije prema svojim sposobnostima i potrebama tržišta rada.

Podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH

Prema podacima Agencije na kraju aprila ove godine u BiH je bez posla bilo 458 355 građana, a među onima sa fakultetom najviše je bilo diplomiranih pravnika i ekonomista, njih 12 095. Samo u RS posao je u aprilu čekalo 3 142 finansijskih radnika i diplomiranih ekonomista, kao i 1 680 pravnika.

Prema podacima Agencije, među najbrojnijim sa visokom stručnom spremom na evidenciji nezaposlenih u Srpskoj su i nastavnici razredne nastave, a s tom diplomom posao je tražilo njih 673.

Doći do zaposlenja nije lako ni onima sa srednjom školom, a najbrojniji među njima na listama nezaposlenih su ekonomski tehničari, mehaničari i mašinci, svršeni gimnazijalci, električari i energetičari, te zdravstveni radnici.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je, osim nedovoljnog broja novih radnih mjesta, jedan od ključnih razloga gomilanja nezaposlenih sa pojedinim fakultetskim diplomama loša upisna politika.

– Mladi zajedno sa roditeljima prije nego što odaberu željeni fakultet treba da odu do Zavoda za zapošljavanje i vide kojeg kadra ima mnogo, a kojeg malo i time da se vode. Međutim, s obzirom na to da svako bira po ličnom nahođenju, društvo djeluje poput raštimanog orkestra. Bacamo veliki novac na obrazovanje te djece, a oni kasnije nemaju šta da rade – rekao je Pavlović i dodao da po pitanju izbora zanimanja vlada veliki nemar u institucijama obrazovanja.

Da je loš izbor fakulteta često “karta” za dugogodišnje čekanje na birou slaže se i predsjednik Unije studenata RS Milan Milišić, koji budućim brucošima savjetuje da budu pažljiviji prilikom izbora studija.

Važno je da mladi izaberu profesiju koju vole i za koju imaju određene predispozicije, te da obrate pažnju da li je to zanimanje usklađeno sa potrebama tržišta rada. Nadam se da će u budućnosti resorno ministarstvo i fakulteti upisnu politiku uskladiti sa poslovima koji se nude – rekao je Milišić.

Najbrojnija zanimanja na evidenciji nezaposlenih u RS

Visoka stručna sprema

  • finansijski radnici i ekonomisti 3 142
  • pravnici 1 680
  • pedagozi i andragozi – razredna nastava 673

Srednja stručna sprema

  • finansijski radnici i ekonomisti 6 325
  • mehaničari i mašinci 4 373
  • gimnazija 4 084

 

(srpskacafe)

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!