Kultura

Snažne emocije i riječi pjesnika zavičajnog kruga

Tradicionalno "Veče pjesnika zavičajnog kruga" održano je u Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru u okviru 46. "Književnih susreta na Kozari".

Pored velikih imena iz svijeta književnosti kao što su Ljubivoje Ršumović, Matija Bećković i Dragan Kolundžija, svoje stihove govorili su i nešto mlađi pjesnici Kristina Plavšić iz Novog Grada, Maja Nikolić iz Kostajnice, Aleksandra Madžar iz Banjaluke, Mile Lisica iz Laktaša, Aleksandra Mrakić iz Gradiške, te Ana Bukva iz Kozarske Dubice i Miloš Puđa iz Prijedora.

Takođe, ovo veče bilo je prigodna prilika za promociju dvije knjige, i to “Izabranih djela Branka Ćopića” i knjige “Šta je duša skupila” Milovana Danojlića, prošlogodišnjeg laureata prestižne nagrade ovih susreta.

Svečana akademija, kojom su zvanično otvoreni 46. “Književni susreti na Kozari”, održana je sinoć u 19.30 časova u Pozorištu Prijedor. Tom prilikom je uručena nagrada “Skender Kulenović” ovogodišnjem laureatu Zdravku Miovčiću.

Književnici, posebni gosti, ovogodišnjih “Književnih susreta”, čija je centralna svečanost večeras (subota) “Poetski čas – Pjesničko podne” na Mrakovici su pjesnici Dragan Kolundžija, Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Mošo Odalović, Đorđe Nešić i Vule Žurić.

Među učesnicima su, takođe, i pjesnici Anđelko Anušić, Vid – Vicko Vukelić, Dragana Kragulj i laureat susreta Zdravko Miovčić.

Jedna od učesnica na ovoj poetskoj večeri je i Aleksandra Madžar koja je jedva opisala količinu zadovoljstva koje je osjećala ovom prilikom.

– Sama činjenica da se Književni susreti na Kozari održavaju već skoro pet decenija, da čuvaju snagu imena i djela Skendera Kulenovića, da pružaju priliku i mlađim pjesnicima da govore svoje stihove dok ih u publici slušaju Bećković, Ršumović, Žurić, Odalović, kao što je bilo i u četvrtak uveče, sasvim prirodno u čovjeku budi zadovoljstvo, sreću, ali i onaj osjećaj kada vam srce kuca u ušima. Bar sam se ja tako osjećala – rekla je ova mlada pjesnikinja.

Radeći kao novinar Madžareva se mnogo puta susrela upravo sa pjesnicima koji su sada bili s druge strane i slušali njene stihove.

– Moram priznati da mi nije bilo lako čitati pjesmu i znati da u publici sjede veliki pisci i pjesnici koje sam intervjuisala radeći kao novinar i urednik, baš ove rubrike u ovim novinama. Ovo je bilo moje prvo učešće na pjesničkim susretima sa ove strane, lijepo je i neobično, baš kao i ovaj momenat kada će moje ime biti potpisano u tekstu, a ne iznad teksta. Zahvalna sam organizatorima na pozivu – kazala je Aleksandra Madžar koja je 2011. godine objavila svoju prvu zbirku poezije “Žedan dlan”, a trenutno radi na drugoj.

Juče (petak) je, takođe, pisac za djecu Ljubivoje Ršumović održao pjesničko podne u Osnovnoj školi “Petar Mećava” u Kostajnici, u okviru manifestacije “Književni susreti na Kozari”.

Direktorica Narodne biblioteke “Nevenka Stanisavljević” u Kostajnici Svetlana Đurđević rekla je da je ova ustanova organizovala druženje učenika osnovne škole sa bardom srpske književnosti za djecu, dok je u ostalim opštinama, koje su suorganizatori susreta, organizovano druženje pjesnika sa djecom pod nazivom “Oj, Kozaro, pjesmom opkoljena”.

Đurđevićeva, koja je član Organizacionog odbora 46. “Književnih susreta na Kozari”, istakla je da su susreti trajno kulturno dobro ovih prostora i cijele Republike Srpske, te da Kostajnica daje svoj doprinos njihovoj organizaciji i realizaciji.

Književni susreti na Kozari ove godine se održavaju u znaku 150 godina od rođenja književnika Alekse Šantića i Branislava Nušića i 80 godina od rođenja Dragana Kolundžije.

Koordinator susreta Zoran Stanić rekao je da će ove godine biti objavljene tri edicije u izdanju biblioteke Književnih susreta, od kojih je prva “Ovjenčani” gdje će biti objavljeni laureati svih nagrada.

– Ove godine nam je uspjelo, uz potpuno finansiranje grada Prijedora, da objavimo knjige “Izabrana djela Branka Ćopića” i “Šta je duša skupila” prošlogodišnjeg laureata Milovana Danojlića – kazao je Stanić.

On je najavio da već za sljedeće susrete pripremaju knjige četiri dobitnika nagrada “Književnih susreta na Kozari” i to Miroslava Tešića, Ljubomira Simovića, Ljubivoja Ršumovića i Matije Bećkovića.

Biblioteka

Koordinator susreta Zoran Stanić rekao je da je povodom 40 godina od smrti Skendera Kulenovića i isto toliko godina od ustanovljenja književne nagrade koja nosi njegovo ime, i prvog njenog dobitnika Branka Ćopića, odlučeno da bude pokrenuta biblioteka Književnih susreta.

– Tu je cijela plejada književnika, te je Organizacioni odbor Književnih susreta došao na ideju da se pokrene edicija, odnosno biblioteka Književnih susreta – rekao je Stanić.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!