Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Republika: Budući predsjednik Vlade Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, sutra sa Predsjednikom Vučićem

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovaraće sutra u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, saznaje ekskluzivno Republika u državnom vrhu Srbije.

Prije sastanka sa predsjednikom Vučićem, Čubrilović će razgovarati sa predsjednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Sastanak Čubrilovića sa Vučićem je potvrda informacija, kako kaže Republika, koje objavljivala prethodnih dana, a tiču se podrške zvaničnog Beograda izboru Čubrilovića za predsjednika Vlade Republike Srpske.

Državni vrh u Beogradu, u konsultacijama sa zvaničnom Moskvom, sugerisao je da bi bilo dobro da funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, nakon opštih izbora u oktobru, preuzme upravo Čubrilović, koji je visoki funkcioner stranke DNS, čime bi se odnosi sa opozicijom bar djelomično relaksirali i kako bi Srpska nove izazove koji se pred njom nalaze dočekala stabilnija i bez većih političkih potresa.

Čubrilović je danas u intervjuu beogradskoj Politici rekao je da Srbija vodi računa o interesima Srpske, poštujući u potpunosti suverenitet BiH i Dejtonski sporazum, a da Srpska voli i poštuje Srbiju, što je pravo koje niko ne može da joj ospori.

“Odlučno jačamo naše odnose i zajedno radimo u interesu bolje ukupne regionalne i ekonomske saradnje, pomirenja i bolje budućnosti svih zemalja regiona. Osim toga, postoje polja u kojima možemo zajednički da djelujemo i da ostvarimo konkretne rezultate, kao što su zajednički projekti za fondove EU”, rekao je Čubrilović.

On je za Politiku naveo da postoji dobra saradnja parlamenata Srpske i Srbije, a da će predstojećim formiranjem komisije za saradnju dva parlamenta uspeti da je znatno unaprijede u svim segmentima.

“Ponosni smo na saradnju sa Skupštinom Srbije i Skupštinom AP Vojvodine i veoma zadovoljni njome. Svi imamo isti cilj – da čvrstom i konkretnom parlamentarnom saradnjom pomognemo građanima Srpske i Srbije. Očekujem da ta saradnja bude nastavljena i u narednom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske jer smo svi vođeni istom željom – da još više ojačamo naše kulturne, istorijske i bratske veze”, rekao je Čubrilović.

On je najavio da će, u skladu sa Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i Protokolom o saradnji dva parlamenta, biti potpisan memorandum o formiranju komisije za parlamentarnu saradnju kao zajedničkog radnog tijela.

Prema njegovim riječima, cilj je unapređenje parlamentarne saradnje i promovisanje, proširenje i produbljivanje političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih odnosa između Srpske i Srbije.

Na čelu komisije biće predsjednici parlamenata, a članovi narodni poslanici, sastajaće se najmanje jednom godišnje, naizmjenično u Srbiji i Srpskoj, a podršku će pružati službe dva parlamenta.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji dva parlamenta, Čubrilović je rekao da je saradnja veoma konkretna u oblasti unapređenja rada službi, jačanju parlamentarnih kapaciteta, saradnji skupštinskih radnih tijela, razmjeni materijala i akata radi unapređenja stanja na polju privrede, ekonomije, nauke, obrazovanja, zdravstva i kulture.

On je istakao da je veoma važan segment bila i razmjena znanja i iskustava u oblasti usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

“Ta saradnja bila je od posebnog značaja za građane Srpske i Srbije. Zahvaljujući dobroj saradnji vlasti Srbije i Srpske na svim nivoima, u proteklih nekoliko godina urađene su mnoge stvari od velikog značaja za Srpsku i srpski narod sa ove strane Drine”, rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da je riječ o velikim infrastrukturnim projektima, koje je Srbija samostalno finansirala, obnovi bolnica i škola u Srpskoj, izgradnji vrtića, privrednoj saradnji i velikim projektima u oblasti energetike.

Čubrilović je dodao da je cilj jačanja parlamentarne saradnje da se omogući što intenzivnija saradnja i u oblasti obrazovanja.

“Želimo bolju razmjenu znanja, bolju studentsku prohodnost i unapređenje rada na zajedničkim naučno-istraživačkim projektima, na korist mladih, visokoobrazovanih ljudi”, naveo je Čubrilović.

On je napomenuo da se veliki broj pacijenata iz Srpske liječi u Srbiji, ali da postoji i potreba da se reguliše liječenje pacijenata iz Srbije, posebno u banjskim kompleksima u Srpskoj.

“Učinićemo sve da otklonimo birokratske prepreke i da ta prohodnost i zdravstvene usluge budu dostupne svim građanima Srpske i Srbije. Dosta toga je urađeno, ali ima još prostora za stvaranje što boljeg zakonodavnog okvira. Sve racionalne inicijative biće razmotrene i upućene u skupštinsku proceduru”, istakao je Čubrilović.

Izvor
republika-rs.com
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button