Privreda

Obveznici rizikuju kazne bez e-registracije

SARAJEVO, BANJALUKA - Hiljade poreskih obveznika rizikuju da budu kažnjeni sa po nekoliko hiljada KM jer se još u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nisu registrovali za elektronsko podnošenje PDV-a i akciznih prijava.

Rok za registraciju ističe krajem ove godine i već PDV prijava za januar neće se moći podnijeti u papirnom obliku.

Do sada za elektronsku komunikaciju sa UIO registrovalo se 12.914 obveznika, a u Jedinstvenom registru UIO ima ih više od 50.000.

Loading...

Veliki problem je i to što mnogi privrednici nemaju ažurne podatke i ne mogu se elektronski registrovati. Primjera radi, oni privredni subjekti koji su mijenjali ime direktora, a o tome nisu obavijestili UIO što su po zakonu bili dužni, ne mogu se registrovati a da prije toga ne obavijeste UIO o promjenama. U UIO kažu da svaku promjenu obveznik, bilo da se radi o adresi, odgovornom licu, itd., mora javiti Upravi za indirektno oporezivanje u roku od osam dana te da prije nego što podnesu zahtjev za e-usluge provjere te podatke.

“U slučaju da se ne registruju za elektronsko podnošenje prijava, poreski obveznici neće moći ispuniti svoju zakonsku obavezu da na vrijeme podnesu svoje prijave. U tom slučaju UIO će po službenoj dužnosti morati kreirati razrez njihove poreske obaveze, a to se radi na osnovu prosjeka prethodne tri prijave u kojima su prijavili svoju obavezu za uplatu PDV-a ili akcize. Na to će im automatski biti obračunat naknadni teret prinude od 5% i zakonske zatezne kamate u iznosu od 0,04% za svaki dan zakašnjenja”, rekao je za “Nezavisne” Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Praktično, koliko će koji obveznik morati platiti poreza u slučaju da se ne registruje za elektronsko podnošenje prijava biće izračunato automatski i zavisiće od prethodne tri prijave, tako da nije isključeno ni to da onaj koji u januaru traži povrat PDV-a bude morao platiti velike iznose.

“U zavisnosti od prethodno ostvarenog prometa i prijavljene obaveze za uplatu indirektnih poreza može se raditi o vrlo velikim iznosima, koji će biti naplaćeni prinudnim putem”, naveli su u UIO.

Zanimljivo je da su upravo poreski obveznici tražili pojednostavljenje procedura i mogućnost da prijave podnose elektronskim putem. Korištenjem elektronskih usluga UIO svi poreski obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza.

Takođe, u svakom trenutku imaće pristup svojim podacima na portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza, podacima sa porezne kartice, tako da će moći vidjeti sve svoje proknjižene porezne prijave, porezne uprave.

Izvor
NN/Uroš Vukić
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!