Politika

CIK počeo brojanje glasova na nepotvrđenim listićima

U Glavnom centru za brojanje Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, smještenom u sarajevskoj Zetri, sinoć iza 19.00 sati počelo je brojanje glasova na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Kako je Feni kazao direktor Centra Adi Agić, nakon brojanja nepotvrđenih listića brojaće se glasački listići u odsustvu, potom listići na kojima se glasalo putem mobilnih timova, onda listići na kojima su glasali građani u bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima i na kraju listići pristigli putem pošte.

Loading...

“Posebna pažnja biće posvećena glasačkim listićima pristiglim putem pošte, zbog zloupotreba. Posebno će se provjeravati koverte koje su pristigle iz inostranstva da ne bi bila neka koverta za koju smo dobili prijave o zloupotrebama od birača prije dana Opštih izbora”, pojasnio je Agić.

U Glavnom centru za brojanje angažirano je oko 450 osoba, u svakoj smjeni radi po 150 osoba koje vrše brojanje, unos i verifikaciju glasova, odnosno na računarskoj obradi koverti.

“Pored ovoga imamo i kontrolu materijal s redovnih biračkih mjesta, zapisnika o radu nakon čega se radi skeniranje biračkih spiskova sa redovnih biračkih mjesta. To će ići kontinuirano i plan je da se sav posao završi za oko 15 dana”, dodao je direktor Agić.

Agić je napomenuo da se sve detaljno pregledava kako bi se izbjegle sve moguće zloupotrebe, a Centar je pokriven i video nadzorom s četiri video kamere koje snimaju 24 sata, 15 dana koliko je predviđeno za brojanje.

Istaknuo je da je ove godine uz saglasnost Centralne izborne komisije (CIK) BiH u ovaj centar postavljen video nadzor kao pilot-projekt, a snimljeni materijal će biti dostupan CIK-u u slučaju prigovora ili žalbi na rad Glavnog centra za brojanje.

Izvor
FENA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!