Politika

Dodik: Nezavisnost Srpske moguća kao posljedica neuspjeha BiH (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik ne isključuje mogućnost da Republika Srpska, kao posljedica neuspjeha BiH, bude nezavisna.

Dodik se večeras susreo sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, i time, kako kaže, ispunio prvo predizborno obećanje.

Izjavu Željka Komšića da je Kosovo za njega nezavisna država nazvao je nepotrebnom, posebno nakon što je Aleksandar Vučić uputio čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

Loading...

– Za političku poziciju Republike Srpske veoma je važno moje članstvo u Predsjedništvu BiH, rekao je za “Upitnik” Radio-televizije Srbije aktuelni predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Dodaje da su protekle četiri godine, putem srpskih kadrova u bh. institucijama, bile usmjerene na slabljenje Republike Srpske. Zato je, kaže Dodik, sada neophodno jedinstvo.

– Јa ću se primarno baviti pitanjima Republike Srpske, a Bosna i Hercegovina je u mome interesovanju onoliko koliko ne smije i ne treba da smeta samoj Republici Srpskoj, njenom razvoju. Јa ne idem u Sarajevo da pravim dodatne podjele, ali ne želim da se degradira Republika Srpska. Јa ću se ponašati u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je spreman za saradnju i sve što će dovesti do ekonomskog napretka. Ponovio je da je BiH sastavljena od dva entiteta, te da je sasvim logično da, pošto dolazi iz Republike Srpske, sa sobom u institucije BiH nosi i obilježja Srpske.

– Stvar nije simboličkog karakter, jer ukoliko pristanete da se sav identitet Republike Srpske svali na to da se samo upražnjava u Banjaluci, onda dobijete priču od prije godinu dana da 9. januar nije Dan Republike. Pa su nam osporili grb, pa su nam osporili humnu. Taj Ustavni sud koji ima tri sudije stranca i dva muslimana, glasali su protiv te himne. Dakle, urušavaju nam identitet gdje god stignu, dodaje novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.

Rekao je takođe da se zalaže za suverenitet BiH i zato zagovara ukidanje visokog predstavnika i stranih sudija Ustavnog suda. Istakao je da je njegova platforma za naredni period mir, bez produbljivanja sukoba u BiH, te da se oduluke donose u okviru institucija, a ne stranih ambasada.

Preglasavanja u Predsjedništvu BiH, kaže Dodik, neće biti.

– Prvi put kad me preglasaju, onda će vidjeti kako stavri funkcioništu.Moj odgovor je vitalni nacionalni interes, Narodna skupština, koja definitivno odlučuje. Predsjedništvo nije vrhovni organ u BiH, vrhovni organi su parlamenti entiteta i ako me preglasaju imam pravo da podignem veto. Ta odluka se vraća u Parlament Republike Srpske i on o tome definitivno odlučuje, pojasnio je Dodik.

Dodik je poručio da se protiv drugih naroda u BiH neće raditi. Najavio je novo povećanje plata, a smatra da se odlazak mladih iz zemlje može spriječiti deblokadom monetarne politike.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!