Privreda

Najavljeno novo poskupljenje goriva u Republici Srpskoj

U novu godinu sa 2,5 KM po litru goriva

Dok je cijena goriva u FBiH juče porasla za oko 0,05 KM po litru, poskupljenje u zavisnosti od distributera se očekuje i u RS te, kako tvrdi Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, postoje pretpostavke da od naredne godine bude i 2,5 KM po litru!

On kaže da su na protestima zbog visoke cijene goriva na to upozoravali i da im nije jasno zbog čega raste. Nova cijena goriva na većini pumpi u FBiH je 2,41 KM.

On ističe da cijene barela na svjetskom tržištu nisu opravdavajući razlog, jer su u nekoliko navrata bile niske, a kod nas su išle naviše, a kad je cijena barela bila viša od 100 dolara gorivo je kod nas bilo jeftinije nego što je danas na benzinskim pumpama.

On je naveo da su tražili od države da se odrekne jednog dijela od nameta za dobrobit prevoznika, ali nisu naišli na razumijevanje.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, kaže da je gorivo u FBiH poskupjelo zato što su povećane, i to u znatnoj mjeri, nabavne cijene rafinerija iz kojih se snabdijeva tržište BiH, te da je do poskupljenja trebalo doći i ranije.

Prema njegovim riječima, barela nafte prije dva mjeseca koštao je 60 dolara, a sada je daleko više.

Bošković je istakao da se ne može pretpostaviti dalja cijena nafte i da je o njoj nezahvalno prognozirati, jer se ne može znati kakvo će biti njeno kretanje na berzi.

Trenutna cijena barela nafte na evropskom tržištu je 80,31 dolara, dok je u SAD 71,35 dolara.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!