Društvo

Slatkiši skinuli s trona voće i povrće

Srpska je u prvoj polovini ove godine imala izražen debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića koji je iznosio oko 211 miliona KM, a izvoz slatkiša skinuo je s trona voće i povrće.

Direktorica Privredne komore RS Dragica Ristić izjavila je da je taj debalans bio nešto veći nego u istom periodu prošle godine zbog smanjenog izvoza voća u Rusiju.

– Kada analiziramo podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni, smatramo da imamo daleko više mogućnosti za proizvodnju hrane, nego što to sada činimo – kazala je juče Ristićeva na promociji domaćih proizvoda u okviru projekta “Naše je bolje” koji je organizovan u Banjaluci povodom Svjetskog dana hrane.

Loading...

Ona je naglasila da je u Srpskoj u prvih šest mjeseci registrovan rast proizvodnje, ali i izvoza proizvoda konditorske industrije, koja je preuzela primat nad voćem i povrćem, te dodala da u strukturi uvoza značajno mjesto zauzimaju mesne prerađevine, žitarice, stočna hrana, a odmah iza toga mliječni proizvodi.

Navela je da je važno da se baš na Svjetski dan hrane dodatno utiče na svijest potrošača.

– U kvalitet domaćeg proizvoda možemo se uvijek uvjeriti, jer znamo gdje su, na koji način i od čega proizvedeni. Pozivam institucije na nivou BiH da vrše nadzor i kontrolu na domaćem tržištu kako bi se stvorili fer uslovi za domaće proizvođače koje i dalje putem niskih cijena guši nelojalna konkurencija loše robe iz uvoza – kazala je Ristićeva.

Pomoćnik ministra za trgovinu RS Dušanka Tegeltija navela je da niz godina zajedno sa Privrednom komorom promovišu domaće proizvode.

– Kupovinom domaćih proizvoda ne samo da jačamo našu privredu, već i podstičemo novo zapošljavanje i jačamo penzijski sistem – izjavila je Tegeltija.

Promocija domaćih proizvoda se održava već nekoliko godina, a ove godine je došlo 20 izlagača, među kojima i Pčelarsko poljoprivredna zadruga “Matica” iz Banjaluke. Radnica ove firme, koja postoji već 32 godine, Slavica Došlov istakla je da su njihovi proizvodi provjereni.

– Med otkupljujemo od naših pčelara, te nosimo na analizu, a tek nakon nje ga stavljamo u prodaju. Rad i godine iza nas govore o našem kvalitetu – rekla je Došlov.

Inspektorat

Iz Inspektorata RS istakli su, povodom Svjetskog dana hrane, da je svima u Srpskoj zajednički interes da svakodnevno konzumiraju kvalitetne i bezbjedne proizvode, zbog čega je osnovni cilj inspekcijskog nadzora da prometovana hrana bude zdravstveno ispravna i bezbjedna za ljudsku upotrebu.

– Ona mora biti u skladu sa parametrima definisanim brojnim propisima u oblasti hrane. Preventivnim kontrolama inspektori svakodnevno sprečavaju nastanak propusta, čime štite kolektivna prava i zdravlje potrošača – saopšteno je iz Inspektorata.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!