Banjaluka

Slijedi li talas poskupljenja komunalnih usluga u Banjaluci: O višoj cijeni smeća i vode krajem godine

Preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod“ uskoro će odlučiti hoće li tražiti da se poveća cijena odvoza smeća, te vode i kanalizacije za građane.

Računi za smeće u Banjaluci poskupjeli su posljednji put 2015. godine, za 20 odsto, na sadašnjih 0,138 KM po metru kvadratnom, u paketu sa “Vodovodom”, koji je uslugu tada poskupio za deset odsto.

Kao razlog za povećanje cijena komunalnih usluga, tada je između ostalog navedeno poskupljenje energenata i usluga repromaterijala, a na šta bi se, kako stvari stoje, i sada mogli pozvati u komunalnim preduzećima.

Vrtoglavi skok cijena goriva u posljednjih godinu dana, građane je direktno udario po džepu, a po računici komunalaca i njima su zbog toga porasli troškovi.

“Čistoća” je već jednom početkom ove godine uputila Gradskoj upravi zahtjev za povećanje cijene usluge za 25 odsto, što je odbijeno, a kako kažu u ovoj firmi, krajem godine će opet napraviti presjek stanja, te odlučiti ima li potrebe da zahtjev ponove.

– Uprava se složila sa završetkom godine da se napravi analiza na osnovu ulganja, a i s obzirom na to da enegrenti stalno poskupljuju i ima više otpada jer se grad širi. Moramo nabaviti novo vozilo, za odvoz novih kontejnera, a koje košta 400.000 KM plus imali smo i veći broj radnika. Sve ćemo ukalkulisati pa ćemo vidjeti, ali mi smo i dalje jedni od najjeftinijih za odvoz smeća – rekao je direktor „Čistoće“ Aleksandar Bajić, ne želeći trenutno da precizira koliko bi po njima građani trebalo ubuduće da plaćaju odvoz smeća.

Podsjetimo, “Čistoća” je lani zaradila oko 650.000 KM, a godinu ranije njihova dobit je iznosila 1,2 miliona KM.
Prema našim saznanjima, i u preduzeću „Vodovod“ su razgovarali o potrebi za poskupljenjem te usluge, mada zahtjev zvanično nisu slali. U ovoj firmi takođe kažu da su im troškovi povećani, te da će morati ispitati novonastalu situaciju.

– Budući da je „Vodovod“ preuzeo na upravljanje i održavanje seoske vodovode, te da je u fazi preuzimanje vodovodnog sistema Crno vrelo, troškovi ovog društva su trenutno povećani. U narednom periodu ćemo provesti detaljne analize i ispitati novonastale troškove. U zavisnosti od rezultata pomenutih analiza odlučićemo da li će se eventualno ići prema Skupšrini Grada s predlogom za korekcijom cijene – poručili su iz „Vodovoda“.

Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom, posljednje tri godine, građane košta 1,18 KM po metru kubnom.

U Udruženju za zaštitu potrošača DON kažu da za sada nemaju najava o poskupljenju ni od jednog preduzeća, te da se to sigurno neće desiti do kraja godine, ali s obzirom da cijene goriva skoro svakodnevno rastu, o talasu poskupljenja možemo razmišljati na proljeće. Napominju i da građane sada očekuje zimski obračun struje, što je opet svojevrsno poskupljenje narednih mjeseci.

Podsjetimo, grijanje na gradskoj mreži za domaćinstva košta oko 1,6 KM po kvadratnom metru, odnosno cijena toplotne energije po metru kvadratnom iznosi 1,09 KM plus distributivni troškovi po jedinici instalisane snage od 0,32 KM po metru kvadratnom, bez PDV-a.

Za Banjalučane koji u stanu imaju kalorimetar, ove godine je uvedena novina da moraju plaćati fiksni dio – distributvni trošak od 0,32 KM po metru kvadratnom, a cijena megavat časa toplotne energije je 114 KM, bez PDV-a.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!