Društvo

Novi poduhvat doktora UKC-a: Spasili ruku pacijentu

Novi poduhvat doktora banjalučkog Univerzitetsko kliničkog centra – ovaj put su spasili ruku 78-godišnje Prnjavorčanke Marice Jusupović, kojoj je zbog agresivnog tumora prijetila amputacija. Nakon četvoročasovne operacije, Marici je ne samo spasena lijeva ruka, nego bi joj u potpunosti mogla biti vraćena pokretljivost.
Ne boli me rana, i dobro sam. Svi su doktori dobri, sve je dobro. Osoblje, sve je dobro”, rekla je Marica Jusupović, Gornji Štrpci.

Pacijentkinja je prije nekoliko mjeseci već operisana, ali se na njenoj nadlaktici ponovo javio tumor. Ljekari kažu da su se vodili principima savremene hirurgije, pa su odlučili da ne amputiraju ruku, nego da rekonstruišu zahvaćene krvne sudove i živce.

Loading...

“Radilo se o tumoru koji je zahvatio ne samo kožu i meka tkiva, nego i glavnu arteriju koja ishranjuje ruku, kao i živac koji je odgovoran i za pokrete i za osjećaj u šaci”, kaže Miljan Petković, specijalista plastične hirurgije.

“Kada sam vidio, u suštini intraoperativno, da šaka od plave ruke, kakva je bila, odmah dobija boju i puls – to je nama kao vaskularnim hirurzima znak da će sve dobro proći”, rekao je Severin Dunović, vaskularni hirurg.

Rekonstrukcija ruke je urađena transplatacijom vena i nerava sa noge pacijenta. Doktori ističu da je riječ o vrlo rijetkom i izazovnom zahvatu – koji je na kraju prošao bez greške.

“Što se tiče složenosti zahvata – samo ću vam reći da je uzet krvni sud sa davajuće regije, sa noge, koji je dužine oko 21 cm, kao i živac koji se transplantirao na ruku”, rekao je Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju UKC RS.

Marica trenutno ima imobilisanu ruku, da bi se krvni sud i živac sasvim stabilizovali. Nakon toga slijedi fizikalni tretman – uz stalnu onkološku kontrolu.

Izvor
ATV
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!