Magazin

Najsavremenija terapija protiv raka dostupna u RS

Izumitelji ove imuno-onkološke terapije su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu Džejms Alison i Tasuku Honjo, a njihovo otkriće se smatra prekretnicom u liječenju raka

Fond zdravstvenog osiguranja RS u ovoj godini počeo je finansirati još četiri nova inovativna lijeka za oboljele od metastatskog melanoma, ali i karcinoma pluća. Riječ je o savremenoj i efikasnijoj terapiji za čije su otkriće naučnici ove godine dobili i Nobelovu nagradu.

Kako je rečeno u Fondu, ranije je ovoj kategoriji osiguranika, o trošku Fonda, bio dostupan samo jedan inovativni lijek.

Loading...

“To samo govori o kvalitetu ove terapije, ali i da Fond nastoji u skladu s finansijskim mogućnostima našim osiguranicima osigurati najsavremenije lijekove u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama u ovoj oblasti. Budući da je riječ o inovativnim lijekovima koji su znatno efikasniji od citostatika, ovi lijekovi su i skupi, jedna ampula lijeka košta i više od 6.000 KM. Fond je za period do kraja naredne godine za ove terapije osigurao blizu 3,3 miliona KM”, kazali su za portal Klix.ba iz Odjela za odnose s javnošću ovog fonda.

Bitno je naglasiti da nove lijekove fond u potpunosti finansira, a oboljelim su dostupni u skladu s protokolima liječenja i prioritetima koje odrede ljekari. Izumitelji ove imuno-onkološke terapije su Džejms Alison i Tasuku Honjo, a njihovo otkriće se smatra prekretnicom u liječenju raka. Ova terpaija pokazala se veoma efikasnom u borbi protiv različitih oblika karcinoma, od kojih su neki donedavno bili s vrlo lošom prognozom. U SAD-u je odobrena 2014. godine, a u Evropi 2015. godine.

“Fond nastoji u kontinuitetu uvoditi nove terapije koje omogućavaju efikasnije liječenje i doprinose poboljšanju kvaliteta života oboljelim. Slobodno možemo reći da je RS, kada je riječ o dostupnosti savremenih lijekova pacijentima, poput bioloških terapija, citostatika, savremenih inzulina i drugih izuzetno skupih lijekova za specifična oboljenja, lider u regionu. Primjera radi, mi već pet godina finansiramo biološku terapiju i za nemaligna oboljenja, koja i dalje nije dostupna pacijentima u Federaciji, kao ni u nekim drugim zemljama regiona (Srbiji)”, kazali su iz fonda.

Pacijentima u RS dostupna je čitava paleta najsavremenijih inzulina koje Fond u potpunosti finansira za svoje osiguranike, a neki od tih lijekova nisu uopće dostupni u zemljama našeg regiona ili ih pacijenti doplaćuju. Kao primijer su naveli Sloveniju i Hrvatsku, čiji je mjesečni budžet fonda gotovo jednak budzetu Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

“Savremene terapije za hepatitis C, čija je efikasnost u liječenju 100-postotna FZO RS finansira skoro tri godine, a u Srbiji se ta terapija uvodi tek ove godine”, kazali su nam iz ove ustanove.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!