Hronika

Izvještaj CIA: Kroz BiH se pere novac i prevozi heroin

Bosna i Hercegovina se suočava s problemom nezaposlenosti, loše ekonomije, negativne stope nataliteta, zagađenim vazduhom, a sve više postaje tranzitna tačka za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, objavila je Centralna obavještajna agencija – CIA, na svojoj Facebook stranici.

Prema mišljenju bh. stručnjaka, koji su komentarisali ove podatke iz CIA, jedino rješenje ovakve situcije je promjena političke klime u BiH.

U podacima koje je CIA ažurirala još se dodaje da su najnaseljenija područja u BiH na sjeveru i u centralnim dijelovima.

Navedeno je da je broj umrlih i dalje veći od broja rođenih, te da je, kada su u pitanju zemlje u regionu, iza BiH samo Slovenija.

U izvještaju je istaknuto da je BiH jedna od glavnih ruta za prevoz heroina u Zapadnu Evropu, a zastupljeno je i pranje novca, zbog ekonomije koja je bazirana na gotovom novcu.

Kao slabosti se navode i slabo pravosuđe te korupcija.

Prema BDP-u za prošlu godinu, BiH se nalazi na 112. mjestu, a prema nezaposlenosti na 187. mjestu.

Navedeno je da je stopa nezaposlenosti u BiH 20,5 odsto, a inflacija potrošačkih cijena je veća za 1,3 odsto.

Kada je u pitanju životna sredina, BiH se, prema ovom izvještaju, suočava s problemom zagađenja vazduha, neadekvatnim postrojenjima za otpadne vode, te ilegalnom sječom šuma.

“Svi ovi pokazatelji, kao i drugi, koji nisu navedeni, odraz su destruktivnog odnosa prema ekonomiji domaćih vlasti prethodnih godina i decenija”, istakao je za “Nezavisne” Igor Gavran, ekonomski analitičar.

Čak je teško reći, smatra Gavran, da je u pitanju pogrešna ekonomska politika, jer, kako ističe, konzistentne i smislene ekonomske politike uglavnom nikad nije ni bilo.

Prema njegovim riječima, ranije je bila aktuelna tzv. Strategija suzbijanja siromaštva, ali, smatra, ni tada ni sada nije konstruktivno i stvarno preduzet niz ekonomskih reformi neophodnih da olakša poslovanje, rastereti privredu i podstakne ekonomski razvoj.

Slavo Kukić, profesor sociologije na Sveučilištu u Mostaru, rekao je da su ovakvi podaci očekivani i da ga ne iznenađuju.

Naglasio je da je poznato da je BiH u evropskom vrhu po stopi nezaposlenosti, po korupciji, po stopi odliva i po svim, kako kaže, negativnim trendovima koji ne mogu biti preporuka za privlačenje niti domaćeg niti stranog krupnog kapitala.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!