Društvo

Kustos u Spomen-području Јasenovac izjednačila ustaške žrtve i njihove dželate

Kustos u Spomen-području Јasenovac Andriana Benčić izjednačila je nevine žrtve ustaškog logora Јasenovac sa ustašama ubijenim u Blajburgu.

U analizi u novom broju hrvatskog stručnog časopisa “Polemos”, Benčićeva tvrdi da je “konfliktno ratno nasljeđe Јasenovca bazirano na politici selektivnog sjećanja jugoslovenskog režima, koja je isticala Јasenovac, a prećutkivala masovne zločine poput Blajburga i Križnog puta”.

Loading...

Ona navodi da je to nasljeđe rezultovalo “manipulacijom brojem žrtava Јasenovca i dio je `ratova sjećanja` na jugoistoku Evrope koji traju od Drugog svjetskog rata”.

“U tom pristupu, koji je dominantan u jugoistočnoj Evropi, potpuno je izostavljen spomen na civilne žrtve međuetničkog nasilja, među kojima su bile mnoge žrtve ustaškog krvoprolića, koje su prenaglašene, i partizanskog krvoprolića, koje su prećutane”, ocijenila je Benčićeva.

Ona tvrdi da nakon raspada SFRЈ u Hrvatskoj nije došlo do procesa suočavanja sa prošlošću, već je uslijedio “novi agresorski rat, sa čijom su ratnom propagandom ponovo prizvani u sjećanje dugo vremena utišavani narativi iz prošlosti”.

“Tako, umjesto da postane mjesto mira i mogućeg pomirenja, Јasenovac ostaje najizraženiji simbol konfliktnog nasljeđa Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda”, navela je Benčićeva.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...

Komentariši

Za napredne opcije komentarisanja, možete se prijaviti
avatar
  Obavještenja  
Obavijesti me o
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!