Politika

Dodik: To što Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije osuđen, ne znači da nije bio svjedok zločina nad srpskim zarobljenicima u proteklom ratu.

Dodik je naveo da je Džaferović 14. avgusta 1994. godine bio svjedok odsijecanja glave srpskim zarobljenicima u Vozući, o čemu svjedoči i izvještaj Centra bezbjednosti u Zenici, čiji je bio načelnik.

“Bivši član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je to isto radio, tužio je Vladu Republike Srpske za izvještaj koji dostavljamo Savjetu bezbjednosti UN, pa se zna kako je prošao na Ustavnom sudu BiH”, rekao je Dodik, komentarišući najavu Džaferovića da će protiv Vlade Srpske i premijera Željke Cvijanović podnijeti tužbu jer su u izvještaju “iznesene teške laži” o njemu.

Dodik je naglasio da Srpska ima pravo da podnosi izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, s obzirom da je jedna od pet potpisnica Aneksa deset Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Po tumačenjima Venecijanske komisije iz 2005. godine, kada se postavilo pitanje da li je Republika Srpska faktor međunarodnog prava, rekli su da jesmo zato što smo potpisali anekse Dejtonskog sporazuma”, podsjetio je Dodik.

On je poručio da stoji iza izvještaja Republike Srpske, koji je potvrdila Vlada Srpske.

Novoizabrani bošnjački član Predsjedništva BiH ŠeFik Džaferović najavio je da će protiv Vlade Republike Srpske i premijera Željke Cvijanović podnijeti tužbu nadležnom sudu jer su u vladinom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN “iznesene teške laži” vezane za njegovu ličnost, “odnosno za ličnost i ratnu ulogu člana Predsjedništva BiH”.

On je naveo da je putem medija i službene veb stranice Vlade Srpske saznao da je Vlada prihvatila 20. izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN u kojem je navedeno da je izbor Šefika Džaferovića na funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH veoma uznemirio Srbe, te predstavlja izrugivanje vladavini prava i pomirenju, pošto je dokazano povezan sa ratnim zločinima odreda “El mudžahedin”.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!