Magazin

Astronomi pronašli najstariju zvijezdu

Astronomi su pronašli zvijezdu za koju vjeruju da je jedna od najstarijih zvijezda u svemiru

Procjenjuju da je stara 13,5 milijardi godina i da je formirana gotovo u potpunosti od materijala koji su nastali Velikim praskom.

Godine starosti zvijezde sugerišu, naveli su naučnici, i da bi naše Sunce moglo da bude najmanje tri milijarde godina starije nego što se to do sada mislilo, navodi se u istraživanju Univerziteta Džon Hopkins u Merilendu.

Loading...

Sastav novootkrivenog tijela ukazuje na to da može da postoji samo jedna generacija koja je nastala iz Velikog praska u kosmičkom porodičnom stablu.

– Ova zvjezdica je možda jedna za 10 miliona. To nam govori nešto veoma važno kada su u pitanju prve generacije zvijezda – rekao je Kevin Šlaufman, docent za fiziku i astronomiju i vodeći autor istraživanja.

Prve zvijezde su formirane nakon što je univerzum nastao Velikim praskom prije 13,8 milijardi godina, a nastale su u potpunosti od vodonika, helijuma i malih količina litijuma. Te zvijezde su zatim proizvele elemente teže od helijuma u njihovim jezgrima i eksplodirale su kao supernove.

Sljedeća generacija zvijezda nastala je od oblaka materijala obloženih tim metalima, koje je je i “ubacila” u svoj sastav. Sadržaj metala se povećavao kako je nastavljao ciklus rađanja i smrti zvijezda.

Novo otkrivena zvijezda, po imenu 2MASS J18082002-5104378 B, ima izuzetno nizak sadržaj metala, što ukazuje da je formirana relativno brzo poslije Velikog praska.

Izvor
Srpska cafe
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!