Politika

Čubrilović: Dejtonski sporazum čvrst temelj koji štiti srpski narod

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas svim građanima Srpske i BiH 23 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglasivši da on, osim što je donio mir, predstavlja čvrst temelj koji štiti srpski narod u BiH i Republiku Srpsku.

“Na ovaj dan posebno se treba sjetiti svih koji su dali živote da bi mi danas živjeli ravnopravni i utemeljeni u institutcijama Republike Srpske”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska danas slavi mir, ali i dan kada je potpisan Sporazum koji garantuje ravnopravnost i opstanak Srpske, saopšteno iz Narodne skupštine Republike Srpske.

“Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, koji garantuje ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda, do danas se štite prava svih naroda i građana ove zemlje i garancija su njenog opstanka i daljeg razvoja”, istakao je Čubrilović u čestitki.

On je naglasio da je upravo zbog toga Republika Srpska mnogo puta do sada potvrdila svoju posvećenost sprovođenju, poštovanju i očuvanju dejtonskih rješenja. “Za nas je Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, te naglasio da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju Dejtona, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj svih naroda i građana Republike Srpske i BiH.

Danas su se navršile 23 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovaj dan Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!