Društvo

Počeo zatvoreni sistem naplate putarine na auto-putu “9. januar”

Na auto-putu “9. januar” od Banjaluke do Doboja danas je počela primjena zatvorenog sistema naplate putarine, potvrdio je Srni direktor preduzeća “Auto-putevi Republike Srpske” Dušan Topić.

Uprkos uvođenju naplate putarine, Topić očekuje da na auto-putu “9. januar” ostane trend porasta frekvencije vozila, kao što je bilo u proteklih mjesec i po dana od kada je auto-put uvezan u jednu cjelinu.

“Nadamo se da će vozači prihvatiti naš cjenovnik. Trudili smo se da cijenu spustimo za 15 do 20 odsto i mislimo da neće biti odliva, već da će se nastaviti povećanje broja vozila na auto-putu”, rekao je Topić.

Cijena putarine na relaciji Banjaluka-Kladari, nadomak Doboja, za putnička vozila iznosi sedam KM, dok vožnja od Banjaluke do Prnjavora košta četiri KM.

Na auto-putu Banjaluka-Gradiška i dalje ostaje otvoreni sistem naplate i na naplatnoj stanici “Јakupovci” se plaća 2,5 KM za putnička vozila.

S obzirom na to da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Јakupovcima platiće 2,5 KM, ali će im na izlazu sa auto-puta “9. januar” u Kladarima ili u Prnjavoru taj iznos biti odbijen od utvrđene cijene putarine.

“Uz priznanicu da je platio 2,5 KM sistem će mu odbiti taj iznos i kod Doboja će platiti 4,5 KM umjesto sedam KM. Obrnuto, kada ide iz Doboja u Kladarima će uzeti karticu, na Mahovljanima platiti sedam KM i dobiće priznanicu sa kojom prolazi naplatnu stanicu u Јakupovcima bez plaćanja 2,5 KM”, pojasnio je Topić.

On je naveo da sistem funkcioniše tako što se na ulazu na auto-put dobije kartica sa oznakom naplatne stanice na kojoj se ušlo i kod izlaska sa auto-puta kartica se predaje inkasantu i plaća cijena određena u skladu sa pređenim brojem kilometara.

Topić je dodao da zatvoreni sistem podrazumijeva naplatu na pet naplatnih stanica i to “Prnjavor”, “Kladari”, “Laktaši”, “Drugovići” i na privremenoj stanici “Mahovljani”.

Otvoreni sistem naplate na auto-putu Gradiška-Banjaluka biće u funkciji do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine preći u zatvoreni.

Na privremenom naplatnom mjestu “Mahovljani”, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na auto-putu Gradiška-Banjaluka, predviđene su po dvije trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine u oba smjera.

Cijene za ostale kategorije vozila moguće je pogledati na internet stranici preduzeća “Auto-putevi” www.autoputevirs.com, te na svim naplatnim stanicama duž auto-puta “9. januar”, kao i na auto-putu od Gradiške do Banjaluke.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!