Društvo

Srpska neće dozvoliti da Hrvati odlažu radioaktivni otpad nadomak granice

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je da Srpska neće prezati ni od međunarodne arbitraže kada je riječ o sprečavanju Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad nadomak granice sa BiH i centra Novog Grada.

Golićeva je za “Euro Blic” istakla da je situacija ozbiljna i da je ovaj slučaj presedan u svjetskoj praksi.

Loading...

“Iskreno vjerujem da ćemo u našim nastojanjima imati i podršku novoizabranih članova Predsjedništva BiH i da će oni daleko ozbiljnije od svojih prethodnika pristupiti ovom problemu i, zajedno sa novim sazivom Savjeta ministara BiH, pokazati mnogo više aktivizma na sprečavanju izgradnje odlagališta”, rekla je Golićeva, koja je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ona je dodala da resorno ministarstvo nije zvanično obaviješteno o nedavnoj odluci hrvatske Vlade o donošenju Nacionalnog programa sprovođenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, prema kojoj će otpad biti skladišten u kasarni Čerkezovac u opštini Dvor na neposrednoj granici sa BiH.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača zatražio je od nadležnih institcija Republike Srpske i BiH da zaštite svoje građane.

“Kada se uzme u obzir da je kasarna Čerkezovac udaljena vazdušnom linijom manje od kilometra od bunara koji vodom snabdijeva Novi Grad, manje od dva kilometra od naših srednjih škola i manje od tri kilometra od centra grada, onda je jasno u kakvoj smo opasnosti”, upozorio je Drljača.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!