Politika

Džaferović: Dodikovo pismo Trampu ne predstavlja stav Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ogradio se od pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BH Milorada Dodika upućenog predsjedniku SAD-a povodom nejgove čestitke za Dan državnosti.

“Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti odslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine. Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika.

Loading...

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela “nikakvu odluku o učlanjenju u NATO”. I to je, kaže Džaferović, netačno.

“Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu 84. se jasno i precizno navodi: ‘Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provešće potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a’. Takođe, u junu 2009. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP)”, zaključuje Džaferović.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu povodom čestitke koju mu je Tramp uputio za Dan državnosti BiH.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!