Privreda

Za četiri godine autoputem Banjaluka – Prijedor

Privredno društvo “Šandong International” uplatilo je 4,4 miliona evra koncesione naknade, čime su stvoreni uslovi za potpisivanje ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor dužine oko 42 kilometra.

Privredno društvo “Šandong International” koncesiju će dobiti na 33 godine, uključujući i period izgradnje.

Loading...

“Već danas imam sastanke s Republičkom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Pravobranilaštvom RS i odmah treba otpočeti s eksproprijacijom zemljišta. Naša je obaveza da tu eksproprijaciju završimo i vjerujem da u roku od godinu dana to možemo uraditi, a kineski partner u tom periodu će raditi na projektovanju”, rekao je za “Nezavisne” Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Prema procjenama, eksproprijacija zemljišta za autoput koštaće oko 42 miliona KM, i to će ići na teret Republike Srpske, koja se ugovorom obavezala i na to da će kada autoput bude u funkciji garantovati putarinu od 30 miliona evra. Prema ranijim izjavama, u prvim godinama nakon puštanja u saobraćaj, sigurno je da broj vozila neće biti dovoljan za naplatu 60 miliona KM putarina.

“Prvih pet-šest godina broj vozila neće biti dovoljan da izmiri te obaveze, ali će kasnije biti više nego dovoljan. U prvih pet-šest godina treba da obezbijedimo servisiranje tih obaveza. Smatramo da to neće biti problem. Riječ je o investiciji od 297 miliona evra, a pretpostavka je da će u početku naplata putarine pokrivati 50 odsto tog iznosa”, rekao je nakon što su završeni pregovori s kineskim partnerima Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi Republike Srpske”.

Nakon što je kinesko privredno društvo uplatilo koncesionu naknadu, u narednih nekoliko dana trebalo bi da bude potpisan i zvanični ugovor o koncesiji. Paraf na ovaj ugovor već je stavljen, a svoju saglasnost dali su i Komisija za koncesije RS i Pravobranilaštvo Republike Srpske. Rok za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor je tri godine, a, kako kaže Trninić, kineski partner uvjerava da to može biti znatno prije, odnosno za dvije godine.

Prema generalnom projektu, autoput od Banjaluke do Prijedora imaće po dvije saobraćajne trake u oba smjera, razdjelno ostrvo i zaustavne trake, a očekuje se da će biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, tri petlje i infrastruktura za zatvoreni sistem naplate putarine s tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja.

Prema planu, autoput od Banjaluke do Prijedora prva je faza kompletnog projekta koji podrazumijeva izgradnju autoputa prema Novom Gradu, a pregovori s kineskim partnerima u vezi s ovim projektom traju duže od tri godine i ovo je prvi put da se ovakav infrastrukturni projekat gradi na modelu koncesije s obzirom na to da su svi raniji pokušaji da se na ovaj način pronađu partneri propadali.

  • 42 kilometra dužina
  • 2 saobraćajne trake u oba smjera
  • 7 tunela
  • 35 mostova
  • 3 petlje
  • 3 stanice za naplatu

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!