Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Sport

Usvojena nova pravila u vaterpolu

Gotovo jednoglasno podržane su izmjene pravila vaterpolo igre nakon što je prikupljen 161 glas za, uz 6 protiv i 2 suzdržana.

O izmjenama određenih pravila u vaterpolu priča se već najmanje godinu dana, obavljen je cijeli niz skupova i seminara širom svijeta, a odigrane su i neke utakmice, odnosno turniri, s primjenom predloženih, a od utorka, usvojenih pravila.

Evo šta će se promijeniti u vaterpolo igri:

-nakon kornera i isključenja igrača ekipe koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.

-unutar šest metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema protivničkom golu, te pokušava šutirati, biće kažnjen petercem.

-slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ako je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola

-moguće je postizanje gola derektnim šutem iz slobodnog udarca izvan šest metara.

-izvođač kornera može postići gol direktnim šutem iz ugla ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati saigraču.

-moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.

-svaka ekipa ima pravo na po 2 time-auta tokom susreta, a timovi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označavaju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.

-golman može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.

-pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena s 5 minuta na 3 minute

-sudij će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) radi međusobno olakšane komunikacije.

-uvodi se upotreba VMS (Video Monitoring System – video nadgledanje sistem) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je li počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcioniše isključenjem.

Izvor
Nezavisne novine
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button