Banjaluka

Gender centar Vlade Srpske bez konkretnog odgovora povodom Umičevićevih izajva (VIDEO)

Seksističke izjave Marinka Umičevića, tehničkog direktora Tvornice obuće “Bema” iz Banjaluke, koji je, gostujući u emisiji „Stav“ TV K3 iz Prnjavora, vrijeđao ginekologe i trudnice, te tako izazvao oštre reakcije javnosti, nisu bile dovoljne Gender centru Vlade RS da stane u odbranu žena i osudi njegov govor.

Izbjegavajući konkretan odgovor na pitanje da li su takve izjave primjerene za jednog gradskog odbornika, privrednika i senatora Republike Srpske, iz Gender centra Vlade RS pozivaju na poštivanje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, kojim je zabranjeno javno prikazivanje i predstavljanje bilo kojeg lica na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na pol.

Loading...

– Takođe, Zakon kao zabranjen oblik diskriminacije po osnovu pola u radu i radnim odnosima prepoznaje i različiti tretman zbog trudnoće, porođaja ili korišćenja prava na porodiljsko odsustvo i otkazivanje radnog odnosa, tako da se na osnovu pola ili bračnog statusa zaposleniku dodjeljuje nepovoljniji status u odnosu na druge zaposlene – naveli su u Gender centru.

Oni pozivaju sve institucije, pojedince koji obavljaju bilo koju javnu funkciju, vlasnike i upravljačke strukture privatnih i javnih preduzeća, privatna lica, medije i sve druge subjekte da poštuju odredbe zakona, kao i da se suzdrže od bilo kakvih diskriminatorskih, uvredljivih i omalovažavajućih izjava kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo žena i muškaraca i podstiče na diskriminaciju po osnovu pola.

Takođe, pozivaju da se poštuje i zaštiti dostojanstvo svih radnika i radnica.

Sporne izjave Umičević je izrekao gostujući na K3 televiziji u emisiji koju možete pogledati u prilogu.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!