Nauka i tehnologija

Kosmički cunami izbrisao velike životinje sa Zemlje

Prije 2,6 miliona godina neuobičajeno jako svjetlo stiglo je do pretistorijskog neba i zadržalo se sedmicama ili mjesecima.

Bila je to supernova, eksplozija zvijezde nekih 150 svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. Unutar nekoliko stotina godina, mnogo vremena nakon što je neobično svjetlo izblijedjelo, cunami kozmičke energije s te raspadajuće zvijezde mogao je stići do naše planete i ispuniti atmosferu pokrečući klimatske promjene i izazivajući masovno izumiranje životinja u okeanima uključujući vrste morskih pasa koji su bili veličine autobusa.

Loading...

Imamo dokaze, tvrde naučnici
“Ovakva istraživanja provodim 15-ak godina i uvijek je to bilo zasnovano na opštim znanjima o Svemiru”, da su te supernove morale imati uticaj na Zemlju u nekom trenutku”, kaže voditelj istraživanja Adrian Melot, profesor fizike i astronomije sa univerziteta Kanzas.

“Ovaj put je drukčije. Imamo dokaze o zbivanjima u blizini u određeno vrijeme. Znamo koliko su ona bila udaljena pa možemo izračunati kako su mogla uticati na Zemlju i usporediti ih s onim što znamo o tome što se dogodilo u tom trenutku – mnogo preciznije.”

Po Melotu nedavna istraživanja koja su otkrila naslage radioaktivnog izotopa željeza na dnu okeana pružaju neoborive dokaze o vremenu i udaljenosti supernova.

“Još su sredinom 1990-ih ljudi govorili: Tražite željezo-60. To je pokazatelj jer nema načina da stigne na Zemlju osim eksplozijom zvijezde. Da je radioaktivno željezo-60 stvoreno sa Zemljom odavno ga ne bi bilo. Stoga je moralo kišiti po Zemlji. Postoje rasprave o tome je li bila samo jedna supernova u blizini ili čitav lanac. Sklon sam kombinaciji – veliki lanac eksplozija s jednom koja je bila neuobičajeno snažna i blizu. Kada proučavate ostatke željeza-60 uočite skok prije 2,6 milijuna godina no višak je razbacan 10 miliona godina unazad.’

Melotov tim navodi da postoje drugi dokazi za seriju supernova u arhitekturi Svemira.

Izvor
Nezavisne novine
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!