Banjaluka

Kasne radovi: Novi Zeleni most tek u aprilu

Gradnja novog Zelenog mosta na rijeci Vrbas neće biti završena kako je ranije najavljivano do kraja godine.U pitanju je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji se trenutno realizuje u Banjaluci. On predstavlja vitalnu vezu između naselja Obilićevo i Kočićev vijenac koja će omogućiti bolji protok saobraćaja u tom dijelu grada.

Radovi su počeli sredinom jula i trebali su biti gotovi za pet mjeseci, a Grad je za taj projekat angažovao preduzeće Prijedorputevi.

– Bilo je najava da će novi most biti završen do kraja ove godine i ja sam od početka bio skeptičan kada je u pitanju prvobitni rok. Bilo je dosta stvari koje su uticale na dinamiku odvijanja radova. To se prvenstveno odnosi na tehnička rješenja koja su primijenjena te izbor metodologije izvođenja radova i ono što je sada izvjesno je da radovi neće biti završeni do kraja ove godine – rekao je direktor tog preduzeća Radenko Crnogorac.

Kazao je da će okončanje gradnje biti najvjerovatnije prolongirano do početaka ili polovine aprila naredne godine.

– Nadamo se da ćemo u tom periodu uspjeti da završimo sve radove s obzirom da ulazimo u zimski period  i da je vrijeme fakor na koji ne možemo uticati. I objektivne i subjektivne okolnosti su dovele do raznih kašnjenja u izvođenju radova ali ulažemo maksimalne napore da gradnja teče i da ide svojim tokom te da pokušamo to završiti do aprila – naveo je on.

Naglasio je da pomjeranje roka završetka novog mosta neće uticati na vrijednost ugovorenih radova koja iznosi 2,2 miliona KM.

Precizirao je da je do sada urađen desni obalni i središnji stub koji je u vodi .

– U toku je gradnja na lijevom stubu te izrada glavnih nosača koja će trajati nekoliko narednih mjeseci. U ovom trenutku najbitnije je da izradimo te nosače koji su svojom dimenzijom i težinom jako zahtjevni za izradu ali i za prostor gde ih trebamo montirati na stubove mosta. Kada ih montiramo objekat će već biti formiran- naveo je Crnogorac.Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da su Prijedorputevi tražili produženje roka za realizaciju ovog projekta.

– Nismo zadovoljni dinamikom izvođenja radova i tražili smo da nam dostave dinamički plan ali  i izjašnjenje nadzornog organa. Nakon što to dobijemo i mi ćemo se izjasniti – kazao je Sandić.

Od juna 2017.godine zabranjen je saobraćaj za vozila na starom Zelenom mostu jer je ustanovljeno da je njegova konstrukcija trula i time nije bezbjedna. Od tada su i počele pripreme za gradnju novog.  Ugovor za novi most je potpisan sredinom juna nakon čega je uslijedilo uklanjanje starog i gradnja novog koji treba da bude dugačak 80 a širok 40 metara, te da ima dve saobraćajne trake, pješačke i biciklističke staze, rasvjetu i vidikovac. Pored toga centralni riječni stub je izveden u obliku latiničnog slova Z, simbolizirajući uvriježeni naziv starog mosta.

Gradnja novog Zelenog mosta je jedan je od pet velikih projekata u Banjaluci koji je finansiran iz emitovanih gradskih obveznica u iznosu od 6,2 miliona KM.

Pored mosta, novcem od obveznica finansiran je nastavak istočnog tranzita, gradnja puta prema Motikama, sportska dvorana na mjestu nekadašnjeg Šoping centra, te nastavak vodovodnog sistema Crno vrelo.

LED rasvjeta u boji

Radenko Crnogorac je rekao da će biti instalirana LED rasvjeta.

– Specifičnost ovog osvjetljenja je što će biti moguće da se mijenjaju boje tako da će i most u različitim prilikama izgledati drugačije – kazao je Crnogorac

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!