Društvo

Nusret ef. Abdibegović novi banjalučki muftija

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH Hasana Čengića, juče je održana jedanaesta redovna sjednica aktuelnog saziva Sabora.

Uvodnim riječima prisutnim sabornicima obratio se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je rezimirao rezultate rada Rijaseta u periodu mandata trenutnog saziva Sabora, naglašavajući planove za budućnost. Posebno je naglasio problem nepotpisivanja Ugovora IZ u BiH sa Državom, javlja Mina.

Sabor je razmatrao i usvojio Budžet institucija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Odluku o izvršenju Budžeta Rijaseta za 2019. godinu. Takođe, razmatrani su i Program rada Sabora i planovi rada institucija Islamske zajednice u BiH za 2019. godinu i to Plan rada Sabora IZ u BiH, reisu-l-uleme IZ u BiH, Vijeća muftija IZ u BiH i Rijaseta IZ u BiH.

Sabornici su razmatrali prijedlog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i radu Rijaseta IZ u BiH i prijedlog nadležne komisije po ovom predmetu uputili Rijasetu na očitovanje.

Kako je članovima Rijaseta, odnosno direktorima uprava istekao četverogodišnji mandat, Sabor Islamske zajednice u BiH je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao direktore uprava Rijaseta, koji će po toj funkciji biti članovi Rijaseta. Na te pozicije imenovani su: Ismail Smajlović za direktora Uprave za vjerske poslove, Dževad Hodžić za direktora Uprave za obrazovanje i nauku, Razim Čolić za direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu, Mensur Karadža za direktora Uprave za administrativno-pravne poslove i Zejnil Rebihić za direktora Uprave za ekonomske i finansijske poslove.

Na sjednici je sa pozicije muftije banjalučkog razriješen Osman ef. Kozlić koji je imenovan za muftiju Islamske zajednice Bošnjaka u Evropi izvan domovinskih zemalja sa sjedištem u Njemačkoj. Muftija Kozlić će po funkciji obavljati i dužnost glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Kako prenosi Mina, ovo imenovanje je istorijski iskorak Islamske zajednice u BiH na polju jačanja institucionalne organizacije bošnjačke dijaspore i njenog povezivanja sa domovinom i matičnom zajednicom.

Na poziciju muftije banjalučkog imenovan je bivši muftija travnički i doskorašnji direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović.

Izvor
NN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!