Politika

“ŽELIMO UVESTI RED” Predsjednica Srpske najavila izmjenu Krivičnog zakona, zatvor za sve koji NE POŠTUJU ODLUKE Republike

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se najavljenim izmjenama Krivičnog zakona Srpske, kojima će biti propisana zatvorska kazna za sve koji ne poštuju odluke organa Republike, želi uvesti red jer je prirodno da onaj ko dolazi iz Republike Srpske usaglašava stavove sa njenim institucijama.

Cvijanovićeva je istakla da se to odnosi na one odluke koje bi bile suprotne stavovima institucija u Republici Srpskoj.

Loading...

– Prirodno je i normalno da onaj ko dolazi iz Republike Srpske usaglašava stavove sa njenim istitucijama, a da onda to djelovanje u Sarajevu odrazi ono što je izbalansiran, dogovoren, usaglašen, iskoordinisan stav sa svojim institucijama – istakla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Ona je navela da to znači da se ne može ponašati izolovano.

Cvijanovićeva je posjetila da je ovo predlagano prije nekoliko godina, ali je to zaustavljeno jer su onda svi koji su bili opozicija u Srpskoj, a djelovali su u Sarajevu kao vlast, rekli da vlasti Srpske žele da se svete, nesvjesni važnosti koordinacije.

– Smatramo da svi koji odu tamo iz koje god političke strukture dolazili moraju da se odgovorno ponašaju prema Srpskoj gdje su izabrani i odakle su otišli da obavljaju posao na nivou na kojem se po pravilu izvode stvari sa terena, iz entiteta – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je to pitanje čekalo do sada, jer će sada biti ista garnitura vlasti u Republici Srpskoj, a nakon uspostavljanja vlasti i na nivou zajedničkih organa BiH.

– Imaćemo iste političke partije, istu političku strukturu. Nije nikakva osveta, hoćemo da stvari uvedemo u red, da svi ljudi koji obavljaju važne poslove razumiju koliko je važno da se držimo zajedno, da u rješavanju određenih nacionalno važnih pitanja ne gledamo ko je iz koje političke partije i da li je na nekom nivou vlast ili opozicija, već da razumijemo da nekoliko ključnih stvari koje su bitne za opstanak Republike Srpske moraju da budu usaglašene – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska usvajanjem Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti jasno iskazuje da ne treba ići ka Nato integracijama.

– Rezolucija je relevantna za sve one koji su u institucijama Srpske i one koji vrše vlast na nivou Sarajeva, a dolaze iz Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je za Radio Beograd rekla da postoje brojni razlozi za to, podsjetivši na bombardovanje i da je Nato na određen način uticao na rezultate rata, ali je ukazala i na nedosljednost te alijanse koja je donijela odluku da omogući BiH aktiviranje MAP-a, ignorišući zahtjev koji su sami prije devet godina postavili da se riješi pitanje imovine.

Prema njenim riječima, formiranje vlasti u Srpskoj biće završeno u ovoj godini, te da Srpska u tome prednjači u odnosu na ostale u BiH gdje ti procesi još traju.

Cvijanovićeva je rekla da će uskoro biti formirana nova vlada Republike Srpske koja će odmah nakon toga predložiti budžet u Narodnoj skupštini.

Izjavila je da je Srpska pokazala kapacitet da privede kraju formiranje vlasti poslije izbora i dodala da su u Republici Srpskoj mirne, stabilne i funkcionalne institucije.

– Prvi smo koji uspijevaju formirati vlast. Raduje me što sada imamo stabilnost, veliki broj političkih partija koje daju podršku ovom programu rada nove vlade i imaćemo priliku da to vidimo u parlamentu. To će podrazumijevati da Vlada ima komotniju poziciju da može da provodi politike – naglasila je Cvijanovićeva.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!