Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

EU uputila dva zahtjeva Prištini

EU je danas ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Povodom trećeg sastanka Savjeta za satabilizaciju i pridruživanje između EU i Kosova u Evropskom savjetu napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi ”mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije”.

”EU naglašava važnost nastavka i efikasne primjene SSP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujući oblasti trgovine i carina. EU duboko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju”, kaže se u saopštenju Savjeta EU.

U Savjetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mjesta za poslovanje i investicije.

EU u svom saopštenju nakom trećeg Savjeta za primjenu Sporazuma o stablizaciji i pridruživanju sa Kosovom održanog u Briselu podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenzviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

U Savjetu EU navode da se tokom sastanka sa prištinskim zvaničnicima razgovaralo i o reformskim prioritetima u oblasti vladavine prava, poštovanja osnovnih prava, reforme javne adminsitracije, ekonomskom razvoju kao i o obrazovanju i zaopšljavanju.

Na sastanku je prepoznat napredak u primjeni evropske reformske agende, a Priština pozvana na brzu primjenu vanrednih mjera.

Kada je vizna liberalizacija u pitanju, navodi se da je na Savjetu EU i Evropskom parlamentu da razmotre izvještaj Evropske komisije o ispunjenosti preostalih uslova za to.

Prethodno je otkazan zajednička konferencija za medija visoke predstavnice EU Federike Mogerini i kosovoskog premijera Ramuša Haradinaja, iako je bila predviđena, a iz EU su naveli da će izdati saopštenje o sastanku.

Izvor
Nezavisne novine
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button