Politika

Radmanović: Pojedine snage koče formiranje Savjeta ministara

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da postoje snage u BiH koje ne misle da je vrijeme da se formira Savjet ministara, istakavši da njegovo formiranje ne koči SNSD, ni druge stranke iz Republike Srpske.

“Predsjedništvu ističe sutra rok da imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ne vidim da se tu prave koraci naprijed. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije se opredijelio da saziva sjednicu ako nema saglasnosti u Predsjedništvu za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara, a očito je da ona ne postoji”, rekao je novinarima Radmanović.

On je rekao da niko ne spori da predsjedavajući Savjeta ministara treba da bude Zoran Tegeltija, te dodao da je jasno da kod bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva ne postoji volja da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara.

Komentarišući današnji prijedlog takozvanog probosanskog bloka kojim se postavljaju uslovi za formiranje vlasti na nivou BiH, od kojih je jedan izbor članova Predsjedništva u Predstavničkom domu, ili samo jednog predsjednika, po ugledu na “aprilski paket”, Radmanović je napomenuo da je “aprilski paket” propao i da se teško vratiti na tako nešto.

Podsjećajući da je BiH imala izbore i da ima legalno izabrane organe i konstituisano Predsjedništvo koje prema Ustavu BiH vodi spoljnu politiku, Radmanović je rekao da je Evropska komisija rekla da treba što je prije moguće formirati vlast u BiH, a nije pozvala /na razgovore u Brisel/ one koji su konstituisani, već one koji su u tehničkom mandatu.

Radmanović je istakao da su predsjedavajuća Predstavničkog doma Borjana Krišto i on rekli šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunaru Vigemarku da je važno brzo popravljati odnose BiH i EU i da je potrebno da oni koji iz BiH vode spoljnu politiku što prije “naprave komunikaciju sa Evropskom komisijom”.

On je napomenuo da Evropska komisija “za koji mjesec praktično prestaje da radi”.

Izvor
Glas Srpske
Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!