Magazin

Šta seksualna maštanja govore o nama?

Seks ni u modernom društvu nije prestao biti tabu. Iako danas opuštenije i otvorenije razgovaramo o ovom važnom području ljudskog života, među temama koje najradije izbjegavamo su i seksualne fantazije.

Nelagoda, stid, crvenjenje, šturi odgovori… većina ljudi ovako reaguje na sami pomen seksualnih fantazija. U odnosu na razgovore o tome koliko često i s kim vodimo ljubav, tema intimnih fantazija daleko je rjeđe na tapeti.

Loading...

Jedan od razloga za ovakav stav je nesigurnost oko toga šta zapravo seksualne fantazije govore o nama, i govore li uopšte išta. Jesu li one možda odraz naših podsvjesnih želja i skrivenih potreba koje ne želimo otvoreno izražavati?

Manifestacije kreativnosti

Nemali je broj onih koji činjenicu da nemaju fantazije doživljavaju kao problem. Ponekad se pitamo i jesu li naše maštarije nedovoljno zanimljive? Znače li “preobične” fantazije da smo frigidni i nemaštoviti?

Seksualne fantazije su neodvojivi dio ljudske prirode, one izvorne težnje za maštanjem i sanjanjem. Neke od erotskih maštanja mogu biti povezane sa onim što se događa, odnosno ne događa u našem seksualnom životu, ali većina njih nije. U glavi nam se može vrtjeti niz seksualnih scenarija koji nemaju nikakve veze sa našim svakodnevnim navikama i željama.

Mnoge udate žene priznaju da su u svojim dvadesetim često maštale o seksu sa drugom ženom. Zbog takvih snova su uglavnom osjećale krivicu i pitale se nisu li možda homoseksualke. No, istraživanja su pokazala da ovakve fantazije ne impliciraju nužno potisnute lezbejske sklonosti, već da su one tipične kod heteroseksualnih žena i da su manifestacija istraživačkog i kreativnog dijela mozga.

Slično je i sa ženama koje maštaju o nasilnom ili prisilnom seksu. Naravno, ovo nipošto ne znači da one zaista žele biti silovane. Istraživanja su pokazala da su fantazije o silovanju iznenađujuće česte. One su najčešće odraz onog pasivnog, inertnog dijela identiteta kojem odgovara tuđa dominacija i odlučnost. Drugo objašnjenje je da se oni koji osjećaju krivicu zbog seksualnih maštarija u ovakvim fantazijama nesvjesno prepuštaju tuđim potrebama I željama, čime otpuštaju, tj. rješavaju se osjećaja odgovornosti.

Kuda vas vaša mašta vodi?

Nasilni seks – Fantazije ovog tipa uključuju scene prinudnog seksa, nasilnog tretiranja, vezivanja ili sl. Najčešće se objašnjavaju kao izraz pasivnog dijela naše ličnosti i uživanje u podređenoj ulozi, a mogu predstavljati i jedan od načina razrješavanja krivice koju imate zbog sopstvenih želja.

Vođenje ljubavi sa osobom istog pola – Fantazije koje uključuju seks sa osobom istog pola nisu nužno izraz potisnutih homoseksualnih sklonosti. One najčešće upućuju na to da postoji područje vašeg života ili uma koje niste dovoljno dobro upoznali ili koje potiskujete, odnosno ne izražavate.

Grupni seks – Ovdje je riječ o fantazijama koje uključuju seks sa dvoje ili više ljudi. Može ukazivati na sopstvena ograničenja, u smislu da nas je strah ili sram izraziti svoje želje. Kako uključuju i dozu egzibicionizma, ukazuju i na potrebu da budemo željeni i viđeni.

Posmatranje polnog odnosa drugih – Ovakvom obliku maštanja najčešće se prepuštaju muškarci. Uglavnom zamišljaju da sa strane, bez učestvovanja, posmatraju dvije žene kako vode ljubav i govore im šta da rade. Ovaj tip fantazije otkriva potrebu onoga ko mašta za preuzimanjem kontrole i moći u vezi. Fantazija je prisutnija kod muškaraca koji imaju dominantnu majku.

Izvor
Aura
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!