Politika

Dodik: Ne protivimo se skupu grupe “Pravda za Davida” jer je prvi put podnesen zahtjev (VIDEO)

Politička situacija u Republici Srpkoj je stabilna, ali je bezbjednosna složena, ocijenio je lider SNSD-a i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, nakon sastanka lidera partija vladajuće koalicije, i izabranih zvaničnika Srpske u Banjaluci.

Svakoj vrsti okupljanja građana, kojom se iskazuje potreba da se utvrdi istina i pravda, daju punu podršku, ali javnost mora znati da je glavna instanca za odgovor na sva pitanja – Tužilaštvo, poručio je Dodik.

Loading...

Vladajuća koalicija u Srpskoj i njeni izabrani funkcioneri nemaju ništa protiv održavanja skupa u organizaciji “Pravda za Davida”, jer je prvi put podnesen zahtjev da bude odobreno njegovo održavanje.

Međutim, prisutna je politizacija i instrumentalizacija tog slučaja, kroz koji žele da se nametnu sasvim neka druga politička rješenja, kao što je reforma policije, što je neprihvatljivo, poručio je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Smatramo da Tužilaštvo mora da radi svoj posao i, ako je bilo u nemogućnosti da se dođe do konačnog rješenja, moralo je o tome redovno da obavještava javnost do kojeg stepena aktivnosti su stigli. Međutim, smatramo da je Tužilaštvo potpuno zakazalo“, naglasio je Dodik.

Skup je najavljen i, s obzirom na to da je zatraženo odobrenje za održavanje, oni će morati za to da preuzmu punu odgovornost, kaže Dodik. On odbacuje umiješanost bilo koje političke ličnosti i, ukoliko ona uopšte postoji, poziva Tužilaštvo da se o tome što prije izjasni.

Tužilaštvo, kaže, pogrešno razumije ono što se zove nezavisnost i neutralnost. Oni jesu nezavisni od političkog uticaja, ali ne i da ništa ne rade, kaže Dodik. Mnogi se, smatra, koriste skupom “Pravda za Davida” i u to pokušavaju da unesu elemente politike, što je vidljivo u prisustvu opozicionih političara. Srpska, kaže on, nije podijeljeno društvo i neće biti dopuštena vještačka podjela koju bi neki htjeli da iskoriste.

Niti ja, niti ovi ljudi iza mene nismo odgovorni za rad Tužilaštva. Mi nemamo ništa sa Tužilaštvom, ne biramo tužioce, oni nama ne podnose izvještaje, ne imenujemo ih, ne smjenjujemo ih. Јedino što je naša obaveza je izdvajanje finansijskih sredstava iz budžeta“, kaže Dodik.

Na sastanku koalicije razgovarano je i o postizanju sporazuma koji bi trebalo da definiše način konkretnog učešća na raznim nivoima vlasti. Dodik kaže da će osnovni princip podrazumijevati broj poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Sastanku su prisustvovali i lideri DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i funkcioner NDP-a Vojislav Gligić, koji čine vladajuću koaliciju u Srpskoj.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!