Društvo

Perišić: Moguće i likvidacije kao ekstremniji oblici rušenja vlasti

Stratezi obojenih revolucija, koji već devet mjeseci neuspješno pokušavaju da izvrše prevrat u Banjaluci, mogu preći na krajnje ekstremne oblike rušenja vlasti u Republici Srpskoj kao što su likvidacije pojedinih prozapadnih političara i istaknutih javnih ličnosti da bi za to bila optužena vlast Srpske, rekao je Srni Srđan Perišić, savjetnik za politička pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

Perišić, koji je i profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da su iscrpljene mnoge metode u devetomjesečnom pokušaju rušenja vlasti u Banjaluci.

Loading...

“Pokrenute su demonstracije pod parolom da je najviša vlast u Srpskoj korumpirana i da ona stoji iza ubistva Davida Dragičevića, angažovane su lažne nevladine organizacije, plaćene iz inostranstva, da regrutuju ljudstvo u protestima, angažovani su korumpirani mediji u BiH i okruženju da održavaju tenzije, vršena je stalna primitivna satanizacija Dragana Lukača i Milorada Dodika, posljednjih dana gledali smo harangiranje mase i izazivanje šokantnih događaja”, rekao je Perišić.

Isto tako, istakao je on, demonstracije su lažno predstavljane kao reprezentativne za cijelo društvo da bi se izvršila polarizacija među građanima i, na kraju, izazivane su varnice kako bi one prerasle u konačni obračun sa vlastima.

“Međutim ništa od toga nije uspjelo, osim manipulacije porodicom Dragičević”, rekao je Perišić.

Na žalost, dodao je on, iskustva iz dosadašnjih obojenih revolucija, koje su sprovođene širom sveta, pokazuju da su one u određenim momentima, kada su bile pred gašenjem, radikalizovane na ekstremni način, ubistvima ljudi koji su učesnici demonstracija, ubistvima javnih ličnosti.

“Prevrat u Ukrajini u februaru 2014. godine je najbolji primjer gdje su takva ubistva preokrenula situaciju u korist stratega obojene revolucije. Ubice nikada nisu otkrivene, iako je čak i evropska šefica diplomatije Ketrin Ešton govorila da su ubice došle iz zapadnih zemalja. Sve se ubrzo zataškalo”, rekao je Perišić.

On je naveo da u svijetu jedino zapadne tajne službe, prije svega američke, izvode specijalne operacije u kojima se vrše likvidacije javnih ličnosti kako bi bila optužena targetirana vlast.

“To je počelo još od 1954. kada je, u izvještaju američkog generala Džimija Dulitla sačinjen plan specijalnih, tajnih operacija protiv `neposlušnih` zemalja koje su podrazumijevale i likvidacije. Američki kongres je 1974, tzv. Hjuoz-Rajanoviom amandmanom ozakonio finansiranje takvih operacija. Operacije su izvođenje po Latinskoj Americi, Aziji i Africi. Američka vlada je tek 2009. godine djelimično skinula oznaku tajnosti sa Dulitlovog plana, tako da je on postao javan. Međutim, operacije nisu prestale, kao ni likvidacije. Postale su dio obojenih revolucija. Primjer Ukrajine, Sirije, Tunisa, Gruzije…”, istakao je Perišić.

On je zaključio da je strategija obojene revolucije doživjela neuspjeh, jer je Srpska stabilna i jaka.

“Međutim, i dalje je ogroman pritisak na vlast Republike Srpske da odustane od dosadašnje politike, tako da revolucija može poprimiti drugačije forme. Postoji opasnost da ona može da dobije najekstremniju formu svog održanja upravo kroz likvidacije onih javnih ličnosti koje su i najviše davale podršku protestima. Zbog toga građani Srpske moraju biti konačno ujedinjeni kako bi se takvim metodama odupreli”, naveo je Perišić.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!