Kultura

Večeras projekcija kultnog filma “Dambo” u Banskom dvoru

Udruženje građana “Kultura kulturi” večeras od 20 časova u Banskom Dvoru organizuje projekciju kultnog animiranog filma “Dambo”.

Razgovor nakon projekcije ovog klasika studija Dizni vodiće dramaturg Slaviša Radan, koji kaže da je riječ o filmu koji predstavlja punokrvnu metaforu trenutka u kojem živimo.

Loading...

– Danas, kada mi se čini da je naše društvo najpodvojenije u posljednjih 25 godina, animirani film „Dambo“ predstavlja punokrvnu metaforu trenutka u kojem živimo. To je, prije svega, jedna tužna priča o stradanju pojedinaca samo zato što su drugačiji – po bilo kom osnovu. U Dambovom slučaju, u pitanju je njegov fizički izgled, tačnije, izuzetno velike uši zbog kojih postaje predmet izrugivanja većine.

Pošto je film socijalno izuzetno angažovan (nastao je 1941. godine kada je „američko“ društvo i dalje pod izuzetno snažnim pritiskom rasne diskriminacije), stradanje se vrlo brzo prenosi i na kolektiv.

Stoga je naša svakodnevnica ili ono što nas čeka u budućnosti, direktna poveznica sa osnovnom temom koju ovaj izuzetno angažovani Diznijev film obrađuje, a to je prije svega neravnopravnost – kaže Radan dodajući da je Diznijevo poigravanje sa realnošću čudo svog vremena.

– Moram pomenuti i sekvencu sa ružičastim slonovima u kojoj se sve pretvara u fantaziju. To je, uz sjajnu pjesmu „Ružičasti slonovi stupaju!“, još jedno remek -djelo apsurda! Ovo konstantno poigravanje sa stvarnošću u Diznijevim filmovima, čudo je svoga vremena. Za razliku od današnjice, obilježene krajnjim pojednostavljivanjem, kako u svakodnevnom životu tako i u umjetnosti – kaže banjalučki dramaturg.

Ulaz je besplatan.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!