Politika

Bevanda: Tužno je da neki Banjaluku smatraju neprijateljskom teritorijom

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda izjavio je da nije očekivao toliki izliv mržnje zbog njegovog prisustva akademiji povodom Dana Republike Srpske, ocijenivši da je tužno da je za one koji tvrde da su patriote, Banjaluka neprijateljska teritorija.

Govoreći o napadima zbog njegovog prisustva akademiji u Banjaluci povodom 9. januara, Bevanda je rekao da nije očekivao takvu histeriju iako je navikao da se prave spinovi zbog raznih pitanja.

Loading...

“Ne znam šta je gore bilo, da li medijsko i političko huškanje ili komentari na društvenim mrežama. Tužno je da je 24 godine nakon rata prisutan takav govor mržnje i tužno je da je za one koji tvrde da su patriote Banjaluka neprijateljska teritorija. Mržnju ne razumijem i ne pristajem na nju, zato sam sa ovom temom završio i nadam se da neće biti sličnih situacija da moram na sličan način reagovati”, rekao je on za današnji “Glas Srpske”.

Komentarišići stavove hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji uslovljava imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa BiH, odnosno otvaranjem puta za članstvo u NATO-u, Bevanda je rekao da postoje jasne zakonske procedure za imenovanje predsjedavajućeg, da se znaju rokovi i šta su čije obaveze, te da je neophodno držati se Ustava i zakona, jer sve mimo toga ne doprinosi rješenju.

Bevanda, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH, rekao je za današnji “Glas Srpske” da je još rano govoriti o personalnim rješenjima u novom Savjetu ministara, ali je napomenuo da će njegova stranka razgovore o formiranju vlasti voditi odgovorno i transparentno.

Kada je riječ o budžetu za 2019. godinu, Bevanda je naglasio da je on prema odluci Fiskalnog savjeta i usvojenom Globalnom finansijskom okviru ove godine veći za 16 miliona KM i ukupno iznosi 966 miliona KM.

“Prethodnih sedam godina budžet je bio 950 miliona KM i zahvatanja sa jedinstvenog računa su bila 750 miliona KM i sada je predloženo povećanje od 16 miliona KM, a oko osam miliona KM od tog povećanja planirano je za plate policajaca, jer smo imali izmjene zakona u prošlom sazivu parlamenta BiH”, naveo je on.

Bevanda kaže i da će Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara učiniti sve da se ispoštuju procedure i da se finansiranje vrši neometano, te dodao da je Zakonom o finansiranju institucija regulisano i da nema zastoja u otplati spoljnog duga čak i kada je privremeno finansiranje na snazi.

“Problema ne bi trebalo da bude, a ja kao ministar finansija nisam u poziciji da procjenjujem kada ćemo imati usvojen budžet jer je poznato da ga nakon prihvatanja u Savjetu ministara predlaže Predsjedništvo BiH i usvaja Parlamentarna skupština BiH”, naveo je Bevanda.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!