Privreda

Šta je sve danas potpisano između Srbije i Rusije?

Nakon sastanka srpske i ruske delegacije, koju predvode predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i ruski Vladimir Putin, svečano je razmijenjeno više od 20 sporazuma.

Osim potpisanih sporazuma, razmijenjeni su i memorandumi, ugovori i protokoli o budućoj saradnji dvije zemlje.

Među najznačajnijim sporazumima je onaj koji se tiče korišćenja atomske energije u mirnodopske svrhe koji su parafirali generalni direktor “Rosatoma” Aleksej Lihačov i ministar zadužen za inovacije u Vladi Srbije Nenad Popović.

Na spisku važnih dokumenata koji su se našli na stolu su i memorandum o razumijevanju o rusko-srpskoj saradnji u oblasti razvoja digitalnih tehnologija, kao i memorandum o razvoju inovacija u sektoru električne energije.

Važan dokument overen potpisima je i onaj koji se odnosi na rusko-srpsku saradnju u oblasti istraživanja i korišćenja kosmičkog prostora u mirne svrhe, na koji je svoj potpis stavio generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin.

Ugovor vrijedan 230 miliona evra potpisali su danas generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov i generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić u prisustvu potpredsjednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.

Ugovor se tiče projektovanja i izvođenja radova na izgradnji željezničke infrastrukture Srbije i izgradnji jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji između kompanija Infrastruktura Železnice Srbije i RŽD Internešenel.

Ministri rada Rusije i Srbije, Maksim Topilin i Zoran Ðorđević, potpisali su administrativni sporazum o socijalnom osiguranju, protokol o razmjeni ratifikacionih povelja, o socijalnom osiguranju, kao i memorandum o međusobnom razumijevanju i saradnji u oblasti socijalne zaštite.

Povećanje kapaciteta hidroelektrane “Ðerdap 2”, između kompanija “Silovije mašini” i “Elektroprivrede Srbije”, kao i memorandum o rusko-srpskoj saradnji u sektoru električne energije, takođe su pečatirani.

Kada je riječ o lokalizaciji industrijskih proizvoda u Srbiji uz učešće ruskih kompanija, memorandum o razumijevanju su potpisali dva ministra, ministar privrede Goran Knežević i ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov.

Takođe, važni sporazumi su potpisani sa kompanijom NIS, između ostalih, memorandum o strateškoj saradnji Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose MIP Rusije.

Na listi dokumenata su i memorandum o strateškoj saradnji između Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas i NIS.

U sferi bilaterale, na spisku je Plan konsultacija između MSP Srbije i Ministarstva inostranih poslova Rusije za 2019-2020. godinu, zatim, zajednička izjava o saradnji u realizaciji projekta izgradnje regionalnog Centra za nuklearne tehnologije na teritoriji Srbije, Protokol razmjene instrumenata o potvrđivanju Sporazuma između Ruske Federacije i Republike Srbije o socijalnoj sigurnosti…

U oblasti inovacija i tehnološkog razvoja između Vlade Srbije i Fonda “Skolkovo” potpisan je Memorandum o razumijevanju, o uzajamnom razumijevanju između Vlade Srbije i Autonomne nekomercijalne organizacije Agencija strateških inicijativa.

Između Gasprom eksporta i Srbijagasa potpisan je memorandum o razumevanju za razvoj projekta proširenja kapaciteta PSG Banatski dvor.

Tu su i dokumenta iz oblasti gasne privrede, razvoja proizvodno-distributivne infrastrukture cjevovodnog i tečnog prirodnog gasa, o srpsko-ruskoj saradnji u oblasti razvoja inovacija u sektoru elektroenergetike između Vlade Srbije i akcionarskog društva “Rošeti”.

Takođe, posjeta ruskog predsjednika bila je prilika da se parafira Sporazum o saradnji između Fonda za direktne investicije Ruske Federacije i Razvojne agencije Srbije, memorandum o saradnji između Univerziteta u Novom Sadu i Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas “Gubkin”, kao i dogovor PAO “Silovije mašini” i “EPS”-a o rekonstrukciji hidroelektrane Ðerdap-2…

Sberbank Srbija je sa kompanijom Telekom potpisala memorandum, kao i Univerzitet u Beogradu i Sanktpeterburški rudarski univerzitet.

Potpisi su se nizali i na Zajedničkoj izjavi između Vlade Rusije i Vlade Srbije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara, Memorandumu o saradnji između Univerziteta u Beogradu i Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa – Univerzitet MGIMO, zatim na memorandumu o razumijevanju između Ministarstva odbrane Srbije i Kamaza, kao i na brojnim protokolima sa ruskim kompanijama koje su došle u Beograd.

Izvor
Tanjug
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!