Društvo

I roditelji uplaćuju dobrovoljno osiguranje za djecu da bi imala penziju

Prema podacima Fonda penziono-invalidskog osiguranja (PIO) RS, iz godine u godinu se sve više građana RS odlučuje da se samostalno obezbjeđuje za penziju, pa je tako u 2018. godini bilo 1.140 osiguranika prijavljenih na dobrovoljno osiguranje, dok ih je 2017. godine bilo 1.024.

Treba napomenuti da je Zakonom o PIO pored obaveznog osiguranja, po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja, propisana mogućnost dobrovoljnog osiguranja, pri čemu je definisano da pravo na to osiguranje imaju lica koja imaju prebivalište u RS i Brčko distriktu, da imaju navršenih 15 godina i da imaju opštu zdravstvenu sposobnost“, pojasnili su u Fondu PIO RS.

Loading...

Status se stiče podnošenjem zahtjeva, a potom donošenjem rješenja Fonda PIO o priznavanju dobrovoljnog osiguranja.

Status dobrovoljnog osiguranja prestaje na zahtjev osiguranika ili ako se doprinos ne uplati tri mjeseca uzastopno sa datumom prestanka uplate“, ističu u Fondu PIO.

Kako navode, mjesečna uplata se vrši prema prosječnoj bruto plati u RS u prethodnoj godini, na način da osnovicu predstavlja 60 odsto prosječne bruto plate pomnoženo sa stopom doprinosa od 18,5 odsto i, kako pojašnjavaju, iznosi za 2018. godinu 147,74 KM.

Ovo je najniži iznos obavezan za osiguranika u ovom vidu osiguranja. Uplata naravno može iznosti i više, zavisno od mogućnosti osiguranika, ali ne može niže od navedene osnovice. Visina uplate naravno utiče i na visinu penzije. Ranije se obračun vršio prema školskoj spremi“, navode u Fondu.

Udruženje

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, istakao je za “Nezavisne” da je dobrovoljno osiguranje jedan od načina za građane RS da se obezbijede za starost.

Mogu svi građani, bez obzira na zaposlenje, da uplaćuju dobrovoljno osiguranje kako bi se obezbijedili za stare dane. Ima i roditelja koji uplaćuju za dijete koje nije zaposleno i mislim da je najviše upravo tih slučajeva uplaćivanja dobrovoljnog osiguranja“, kazao je Rakulj.

Naglasio je da je dobrovoljno osiguranje pozitivno za ljude koji ne mogu naći posao.

Ako je uplata manja, i penzija će biti manja“, zaključio je Rakulj.

Danka O. iz Prijedora je kazala da je dobrovoljno osiguranje izuzetno pozitivno za ljude koji su nezaposleni, ali imaju neke prihode ili novac sa strane za uplatu.

Ukoliko neko ima mogućnost da uplaćuje dobrovoljno osiguranje, to svakako i treba da uradi i da se osigura, kako bi u starosti imao bilo kakva primanja“, smatra ona.

Izvor
NN / Bojana Živanić
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!